Söylenmeyecek Sözler – Zeki İnsanların Asla Söylemeyeceği 11 Cümle
Söylenmeyecek sözler vardır; söylenecek sözler de vardır. Duyuşsal becerileri yüksek, duygusal zekası harika insanlar her şeyi düşünür, ama her şeyi söylemez. Özellikle bir takım çalışması yapıyorsanız, bir iş yerinde çalışıyorsanız, nezaket daha da öne çıkıyor. Konuşmak dünyanın en kolay işlerinden biridir. Ağzı olan konuşuyor tabii. Oysa ağzımızdan çıkan kelimeler kurşun gibidir; tekrar onu namluya döndüremezsiniz. Ya da tüpünde duran macun gibidir; yeniden onu tüpe sokamazsınız.
Aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alarak, size önereceğimiz şey, bu cümleleri sözlüğünüzden çıkarıp atın. İşte o sözler ve o düşünceler:
-
“Bu adil değil!”
Bir görev dağılımında sıkça duyduğumuz cümlelerden biridir bu “adil değil!” ifadesi. Böyle düşünüyorsanız bile, adil olmadığını söylemenin bin bir yolu vardır. Daha yapıcı ifadelerle farklı çözümler sunarak yapılan iş dağılımına pozitif tepki verebilirsiniz.
-
“Her zaman yapıldığı gibi…”
Tembel ve işten kaçan insanların sıkça söylediği “Eh, her zamanki gibi…” cümlesini zekiyseniz asla söylemeyin. Bu söz, “Batı cephesinde yeni bir şey yok!” cümlesi gibi. Macera mı arıyorsun ki, yenilik peşindesin; yapabiliyorsan o anda yaptıklarının en iyisini yap olmaz mı?
-
“Sorun yok!”
Türkçede sıkça hatalı kullanılan “problem yok, sorun yok, mesele değil” gibi ifadeler, insanlarda şöyle bir his uyandırıyor:
Sanki bir sorun olacak beklentisi vardı da bu ihtimal ortadan kalktı. Bir teşekkür karşılığında verilecek en güzel yanıt, “Teşekkür ederim”, “Eyvallah!” “Mutlu oldum!” filan gibi cümlelerdir. Sorun yok, ifadesinde ince bir giydirme hissi var gibi duuryor. Siz bu ifadeden kaçının.
-
“Bana göre bu aptalca bir düşünce!”
Söylenmeyecek sözler – İnsanlar düşündüklerinde hürdürler. Düşünce hürriyeti vardır. Ama akıllı insan her düşündüğünü söylemez. Ayrıca akıllı insan söylemeden önce de iyi düşünür; bunu söylemeli miyiz, söylememeli miyim? Çoğu insanın ağzından çıkanı kulağı duymuyor. Size göre aptalca olan bir düşünce başkasında göre çok zekice olabilir. Dünyanın tüm bilgilerine sahip olamayız. Zeki insanlar eleştiri yaparken bile nezaketi elden bırakmazlar.
-
“Bu bir kaç dakikamızı alır!”
İnsanlarla sözleşmelerde, kesin saat vermek, bir iş bitmesi için mutlak bir sınırlanmış bir süre tayin etmek sizi mahcup edebilir. Ancak bu karşı tarafa güven de verebilir. İşiniz zor olsa da açık süre vermek daha dürüstçedir. Burada verdiğiniz sürede işi bitirme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
-
“Deneyeceğim!”
Eğer size yapılması gereken bir iş verilmişse, onun için “deneyeceğim” derseniz, işi size veren insanlarda bir şüphe doğabilir. Deneyeceğim yerine yapacağım iddiası daha inandırıcı gelebilir.
-
“O tembelin biri!”
Asla başkaları hakkında yargıda bulunmayın. Bunu hem kendi zihinsel dünyanızda yapmayın, hem de alenen, yüze karşı söyleyerek yapmayın. Çekiştirmek, aleyhte konuşmak sizin kredinizi sarsabilir. Aman dikkat edin!
-
“Bu benim iş tanımımda yok!”
Klasik ifadelerden biridir; “Bu benim iş tanımımda yok!” Doğru, olmayabilir. Ancak bir iş yerinde işler bazen yardımlaşmayı gerektirebilir. Sizden ekstra bir iş istenmiş olabilir. Bunlar iş dünyasının gereklerindendir. Hadi diyelim ki doğru olsun, iş tanımınızda yazmasın; gün içinde yaptığınız o kadar iş dışı işler var ki, hangi biri iş tanımınızda yazıyor?
-
“Benim hatam değil!”
Sorumluluk duymak en insani özelliklerdendir. Bunun kadar ikinci özellik ise hesap verebilirliktir. Ortaya çıkan bir hata durumunda sorumluluktan kaçmak, hesap verememek doğru bir davranış değildir. Meydana çıkıp, “bu benim hatam, sorumluluk da benim!” diyebilmektir beceri.
-
“Yapamam!”
“Bu benim hatam değil” cümlesinin ikizi de budur: yapamam. Yaparsın, sorumluluk alırsan yaparsın. Hiç çekinme.
-
“Bu işten nefret ediyorum!”
Hemen bırakın o işi. İstenmeden yapılan işten hayır gelmez. İş sadece iş değildir; onda insanların duyguları da vardır. Özverileri vardır. Sempati ve empatileri de vardır. Nefret dolu bir insanın yapması gereken en hayırlı iş onu hemen bırakmaktır.
İş yerindeki zeki insanlar bu söylenmeyecek sözler genellikle söylemezler.