• Ana Sayfa  /
  • 4.Sayı   /
  • Zamanı Yaşamak – Zamansızlık Çağında Zaman Üretin
Zamanı Yaşamak – Zamansızlık Çağında Zaman Üretin zamani_yasamak Full view

Zamanı Yaşamak – Zamansızlık Çağında Zaman Üretin

Zamanı yaşamak – İnsanların en çok şikayet ettikleri konulardan biri de “zaman bulamamak”. Özellikle kitap okumak gibi, kendine katkı amaçlı yararlı faaliyetleri gerçekleştirmek için, zaman, neredeyse hiç bulunamıyor. Oysa göreceli de olsa, faydasız ve lüzumsuz işler için çoğu kez hiç zaman sorunu yaşamıyoruz.

Meşgul İnsanlar Daha Çok Zamana Sahipler!

Zamanı yaşamak – İlginç değil mi? Meşgul bir insana bir iş buyursanız “Yapmam!” demez; “ilk fırsatta yaparım” der. Boş insana iş verseniz zamanı olmadığını belirtir. Tam bir ironi… Buradan şu sonuç çıkıyor: Çok iş yapıyorsanız, daha fazlasını da yapabilirsiniz!

Yakın tarihlerin internet, e-posta, facebook, twitter, instagram vb. teknolojilerinden; uçak, hızlı tren, hızlı otomobiller gibi ulaşım araçlarından yoksun yıllarını hatırlayın! Yaşamamış olabilirsiniz ama yaşayanlardan dinlemişsinizdir: Yolculukları günlerce süren, askerdeki oğluyla görüşmek için gün boyu telefon başında bekleyen, kara trenin gelmesini ve güzel haberler getirmesini heyecanla bekleyen insanların zamanla hiçbir problemi yoktu.

Ne zaman ki teknoloji gelişti; internet teknolojileri, özellikle cep telefonlarının ardından akıllı telefonlar; diğer iletişim ve ulaşım araçları bizi “zamansız bıraktı!”

Sizce de tam bir ironi değil mi? Oysa daha fazla zamana sahip olmadık mı? Zaman üretmedik mi? İlginç: Teknoloji geliştikçe modern insanın “zamansızlık” hastalığı arttı. Bu yeni bir hastalık; “zamanım yok”, “çok meşgulüm!” hastalığı.

Hayat zamanın ta kendisidir.

Zamanı yaşamak – Yaşıyorsanız; canlıysanız zamanınız vardır; zamanla bağlantınız var demektir. Zamanınız yoksa ölüsünüz. Zaman, canlılar dünyasının sahip olduğu en önemli değerdir. Bu değeri anlayabilen tek canlı ise insan! Yılları sayabilen, ayları, haftaları, günleri, saatleri ve daha küçük zaman dilimlerini, zamanı anlamak amacıyla dilim dilim doğrayan da insan! Böylece hayatta olduğumuzu anlarız. Kim ölü olmayı yeğler? Canlı olduğunuzu iddia ediyorsanız zamanınızı yönetmelisiniz. Zamanını yönetmeyen, zamanın esiri olur ve bir gün, o “zaman” dediğimiz konuk, hayatımızdan çıkıverir.

Teknolojinin zamanı anlamamız bakımından zaman ürettiği günümüzde zamanımızı nasıl daha verimli yönetmeliyiz?

Zamansızlık Bir Mental Problemdir.

Zamanı yaşamak – Zamansızlık fenemonu, yukarıda gördüğünüz gibi, mental bir tutumdur. Çalışan, çalışkan ve meşgul insanların daha çok zaman üretmesi yanında, çalışmayan, işsiz veya tembel insanların zamansızlıktan şikayet etmeleri tamamen mental bir sorundur. Gündelik yaşamınızda yemek yemek, su içmek, uyumak, yürümek, tutmak gibi fiziksel eylemlerimizi yaparken zamanınızın olmadığını düşünmüyorsanız; çalışmak, işi bitirmek, kendimize veya sosyal yaşama dair görevlerimizi yaparken de mental olarak zaman bulabilmeliyiz. “Bunları yapmalıyım!”, “Şu işleri yapmam şart!”, “Bu işi yapacak tek kişi benim!” gibi kendinize telkinlerde bulunmanız doğru yollardan birkaç tanesidir.

Ritimli yaşayın!

Zamanı yaşamak – Burada tavsiye edebileceğim davranışlardan biri de ritimdir. Hayat bir ritimdir. Kalbinizin çalışmasını dinlemişsinizdir; nasıl da ritimle atıyor, değil mi? Diğer organlarınız da öyle. Yemek, içmek, eğlenmek, uyumak ve daha nice bedensel tutumlarımızın hepsi bir ritim etrafında çalışıyor; tıpkı bir orkestra gibi. Hatta insan icadı olan birçok teknolojik araç ve gereç insan vücudundaki ritme göre ayarlanmıştır. Görüldüğü gibi ritim insanın hayat dengesini sağlayan, yaşamaya şevk katan, motive edip yinelendiğinde yenilenen bir özellik taşıyor. Siz de yaşamınızı ritimle yönetirseniz, zamanınızın ne kadar çok olduğunu göreceksiniz.

Son söz: Zamanında yaşayın!

TZamanı yaşamak – embellik ve sürekli erteleme gibi hastalıklar, insanı psikolojik hastalıklara sürükleyebilir. Bir şeyin zamanı gelmişse, gelmiştir; onu yapmalısınız; yoksa yarın başınıza daha büyük bir problem olarak döneceğinden emin olabilirsiniz. Lütfen, zamanınızı, kendinizin oluşturduğu mental hapishaneden çıkarın ve onu gerektiği yerde, gerektiği biçimde ve gerektiği şekilde tasarruf ederek kullanın!

Yorumlar

yorum

YAZAN Ömer Taha

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler