Zaman Yönetimi – Zamanı İyi Yönetmenin Beş Kuralı
Zaman Yönetimi – Hayatta amaçlarını başarmış insanları, başarılı oldukları zaman diliminde görürüz. Arka planını; yani o zamana kadar geçirdiği akışı bilmeyiz. Bu durum, çoğu kez, başarının aniden geldiği gibi bizi yanıltıcı bir sonuca götürür. Tıpkı maratonda şampiyon olan bir atletin maraton öncesindeki zamanlarda neler yaptıklarını, nasıl hazırlandığını bilmediğimiz gibi.
Zaman Yönetimi / Hayat Bir Maraton Koşusudur
Çoğu filme konu olmuş başarılı insanların hayat hikayeleri örnek alınması açısından ibretlerle doludur. Duygularımızı coşturur, bize model alınabilecek örnekler sunar bu hikayeler. Şahsen, örnek şahsiyetlerin hayat hikayelerini okuduktan sonra kendime “Bundan nasıl bir ders almalıyım?” diyerek, başucu defterime oradan çıkardığım dersleri ve bununla ilgili düşündüklerimi yazarım. Bu notlarımdan biri de “Zaman Yönetimi ve Zaman Nedir?” diye düşünerek, başarılı insanların zamanlarını nasıl kullandıklarına dair hayatlarından aldığım ipuçlarını bir araya getirerek defterime işlediğim notlardır. Size bunları sunmak istiyorum.
Birincisi: Zamanlarına hükmettiklerini gördüm; zamanın onları değil, onların kendi zamanlarını yönettiklerini gördüm. Amaçlarına hizmet etmeyen, onlara göre lüzumsuz işler yapmaktan hep kaçınmışlardır. Tarihte yaşamış bu insanlar şimdi yaşasalardı, mesela, sosyal medyada kaybolmazlar, sosyal medyayı amaçlarına uygun kullanırlardı.
İkincisi: Bu insanların hepsinde planlı bir yaşam gördüm; amaçları olan insanların plansız yaşamalarının mümkün olmadığına inanan insanlardı. Çünkü planlamanın, geleceği kontrol altına almak olduğunu gayet iyi biliyorlardı. Önceliklerini, başarmak istedikleri amaçların sıralamasını başarılı bir şekilde uyguluyorlardı. Planlamanın zamanı iyi yönetmek olduğunu hemen belirtelim.
Üçüncüsü: Zamanı iyi yöneten insanların duygularını da iyi yönettiklerini gördüm. Duygularını akışına bırakmak yerine, onu kontrol ediyorlardı. Duygusuz değillerdi; duygularını kontrollü bir şekilde kullanıyorlardı. Amaçlarına, duygularını ölçülü bir şekilde katıyorlar, diğer insanlar da bu duygulardan etkilenerek onun etrafında toplanıyorlardı. Zaman yönetiminin ilk adımı da duygu yönetimidir.
Dördüncüsü: Zaman yönetimi demek, zamanını boşa harcama riski olan olumsuz insanlardan kaçınmak demektir. Olumsuz insanlara zaman ayırmak demek hırsızlık için kapıyı açık bırakmak demektir. Amaçlarından uzaklaştırma ihtimali olan olumsuz tiplerden kaçınmak, zamanı yerinde kullanmanın ön şartlarından biridir. Ayrıca, amaçlarıyla ilgisi olmayan insanların neler yaptıklarına da odaklanmak gibi lüksleri olmaz. Kendi gündemlerini kendileri oluştururlar. Bunu bencillik olarak da değerlendirmeyin; başarılı insanlar ihtiyacı olan insanların ellerinden de tutarlar. Toplumdaki olaylara kayıtsız değildirler.
Beşincisi: Bu insanların belki de en önemli özelliklerinden biri, zamanlarının önemli bir bölümünü okumaya, araştırmaya, öğrenmeye, bilgilenmeye ayırmalarıdır. Hiçbir makine “başlat veya çalıştır” düğmesine basamadan çalışmaz. Okumak ve öğrenmek hayat makinemiz olan beynimizin “çalıştır” düğmesidir. Zamanı daha iyi kullanmanın yolu doğru ve zamanında verilecek kararların altyapısı olan öğrenmeye açıklıktır. O da okumayla olur.