• Ana Sayfa  /
  • 5.Sayı   /
  • Yapay Zeka – Ve İnsan Yapay Zeka Bilgisayara yenildi
Yapay Zeka –  Ve İnsan Yapay Zeka Bilgisayara yenildi yapay_zeka Full view

Yapay Zeka – Ve İnsan Yapay Zeka Bilgisayara yenildi

Yapay zeka – Bilişim şirketi Google’a ait Londra merkezli yapay zeka şirketi DeepMind’ın geliştirdiği AlphaGo yazılımı strateji ve zeka oyunu Go’da ilk defa profesyonel bir oyuncuyu yendi.

Bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmayı haberleştiren AA’ya göre, AlphaGo, ekim ayında yapılan bir maçta son Avrupa Go oyunu şampiyonu Fan Hui’yle turnuva kuralları çerçevesinde yaptığı 5 karşılaşmanın 5’ini de kazanmayı başardı.

AlphaGo’ya karşı oynayan Fan, yazılımın insan gibi oynadığını belirtti. Fan, “Eğer kime karşı oynadığımı önceden bilmeseydim, garip fakat çok güçlü bir rakiple oynadığımı düşünürdüm” ifadesini kullandı.

AlphaGo’nun geliştirilen diğer bilgisayar programlarına karşı yaptığı maçların da yüzde 99,8’ini aldığı vurgulandı. Henüz dünya şampiyonu seviyesinde bir Go oyuncusuyla karşılaşmayan yazılımın, dünyanın en iyi profesyonel Go oyuncularından biri kabul edilen Lee Sedol ile mart ayında bir maç yapması planlandı.

DeemMind’ın kurucularından Demis Hassabis, AlphaGo’ya güvendiklerini bildirdi.

Bilgisayarlar, şimdiye kadar satranç, dama ve tavlada dünya şampiyonlarını mağlup etmeyi başarmış, sadece Go oyununda insanı geçmeyi başaramamıştı.

IBM’in “Deep Blue” adını verdiği satranç oyunu programı 1997’de dünya şampiyonu Garry Kasparov’u yenmişti. Satranç kazanmak üzerine programlanan Deep Blue’nun aksine AlphaGo, Go oynamak için tasarlanmadı. AlphaGo, oyunun nasıl oynadığını, genel amaçlı bir algoritma kullanarak öğrendi.

Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde oldukça popüler bir strateji oyunu olan Go, uzun süredir yapay zeka araştırmacılarının ilgisini çekiyor. İki oyuncunun 181 siyah ve 180 beyaz taş ile, 19×19 karenin bulunduğu bir tahtada oynadığı oyunda hedef, taşlarla tahtada rakipten daha fazla alan almak ve rakibin taşlarını kendi taşlarıyla çevreleyerek yemektir.

Ortalama bir oyunda evrendeki atom sayısının 10 bin 170 katı taş dizilimi olasılığı bulunması nedeniyle Go, en iyi hamleyi hesaplayan algoritmalar tarafından çözülemiyor.

Yorumlar

yorum

YAZAN Mega Beyin Araştırma Grubu

Yazar hakkında kısa bilgi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler