Sınavlar İçin İşlek Bir Hafıza Nasıl Oluşturulur?
Sınav – Sınavlarda en çok ihtiyacınız olan şey işlek bir hafızaya sahip olmaktır. Çalıştığınız ve öğrendiğiniz bilgileri sınav sırasında hatırlamakta zorlanıyorsanız, hafıza gücünüz için aşağıda sıralanan tavsiyelere bir göz atmanızı öneriyorum.
Sınav sırasında, vereceğiniz doğru cevaba ait bilgilerin hatırlanmasında zorluk çekilmesinin iki temel nedeni vardır. Birincisi, sınav günü yapılan yanlışlıklar; ikincisi ise sınava hazırlanırken yapılan yanlışlardır. Bu anlamda aşağıdaki önerilerimi “Sınav Günü İçin Öneriler” ve “Sınava Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” diye ikiye ayırdım.
1-) Sınav Günü İçin Öneriler
▪ Sınav sabah ise mutlaka kahvaltınızı yapın, sınava kesinlikle aç gitmeyin. Kanınızdaki açlık şeker oranının düşük olması beyninizin sağlıklı düşünmesine engel olmaktadır.
▪ Sınav öncesi aşırı yemek yemeyin. Tıka basa yemek, beyne oksijen ve glikoz taşıyan kan sirkülasyonunun, beyne değil, hazım için mideye hücum etmesi demektir.
▪ Önceden yeteri kadar su için ki sınav sırasında vücudunuzun susuz kalması gibi bir durumla karşı karşıya kalmayın. Ayrıca, sınav sırasında da yanınızda su bulundurun; vücudunuzun susuz kalması beyninizi negatif olarak etkiler.
▪ Sınav salonunda oturduğunuzda yavaş ve derin derin nefes alın. Bu uygulama hem sakinleşmenizi, hem de keskin düşünmenizi sağlayacaktır.
▪ Sınav sırasında beynin glikoz tüketimini desteklemek için yanınızda rafine şeker bulundurmak çok yanlış bir uygulamadır. Rafine şeker hızla kana karıştığı için konsantrasyonunuzu bozar. Bunun sebebini bir başka yazımda daha detaylı anlatmayı planlıyorum. Yanınızda birkaç tane kuru kaysı ve kuru üzüm gibi doğal meyve kuruları bulundurabilirsiniz.
▪ Etkin test çözme tekniklerini mutlaka kullanınız. Uğraştığınız zor bir soru, beyninizi bir sonraki sorunun da zor olabileceği beklentisine sokmuş olabilir. Bundan dolayı çok kolay olmasına rağmen, kolay bir soruya karmaşık bakıyor olabilirsiniz. Bu tip kalıplardan kurtulmak için, soruya işaret koyun ve daha sonra tekrar bakın. Geri döndüğünüzde beyniniz içine düştüğü kalıptan çıktığı için soruyu daha kolay çözebildiğinizi görürsünüz.
▪ Önce kolay soruları çözün, sonra zor sorularla uğraşın. Bazen, sonra baktığınız bir soruyla ilgili önemli bir ipucunu daha önce uğraştığınız bir soruda yakalayabilirsiniz.
▪ Çoktan seçmeli sorularda önce bariz yanlış olan seçenekleri belirleyiniz. Ayrıca birbirinin tam tersini söyleyen seçeneklere dikkat ediniz. Çoğu kez doğru cevap bunlardan biridir.
▪ Sorularda “her zaman”, “asla”, “-meli/-malı” gibi kesinlik ifade eden güçlü kelimelere ve olumsuzluk takılarına dikkat ediniz. Bu tip ifadeleri içeren seçeneklerin yanlış olma olasılığı yüksektir.
▪ Boşluk doldurma ve yazılı olarak cevap verme alternatiflerinde cevapla ilgili olabileceğini düşündüğünüz bilgi ve fikirlere odaklanın. Hafızanızda cevapla ilgili olabileceğini düşündüğünüz bağlantılara odaklanmak sizi beyninizde cevaba götürecektir.
▪ Sınavda kâğıdın kenarına şekil çizip, not alabiliyorsanız, problemi şekil çizerek anlamaya çalışın. Şekiller problemin hem anlaşılmasını kolaylaştıracak, hem de atlama ihtimaliniz olan bilgileri tutmanızı sağlayacaktır.
▪ Kullanacağınız matematiksel formüllerin doğruluğunu hemen basit şekil ve çıkarımlarla sağlayınız. Yaklaşık cevabı tahmin etmek için verilenleri mukayeseli bir ölçek dahilinde çiziniz. Bu, bulduğunuz cevabın işlem hatasından dolayı yanlış olup, olmadığını fark etmenizi sağlayacaktır.
2-) Sınava Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
▪ Sınava hazırlanacağınız yer veya ders çalışma masanız tam bir sınav masası ve bir sınav salonu gibi olmalıdır. Masanızda sadece çalışacağınız ders materyalleri, su ve birkaç kuru meyve olsun.
▪ Ders çalışma odanızda kesinlikle TV, müzik seti, bilgisayar gibi şeyler olmasın. Ayrıca ders çalışma odanızda masa, sandalye ve kitap dolapları haricinde kanepe veya yatak da olmamalıdır.
▪ Cep telefonunuzu kesinlikle ders çalışma odanıza sokmayınız. Telefon veya mesajlarınız varsa, ara verdiğinizde bakarsınız. Bu tip şeyler çalışmanızı kesintiye uğratmamalıdır.
▪ Mutlaka sonuçlarından emin olduğunuz bir “Anlayarak Hızlı Okuma” kursuna gidiniz. Ülkemizde kendisi hızlı okuyamadığı, okuduğunu anlayamadığı ve hafızasında tutamadığı halde hızlı okuma eğitimi verdiğini iddia eden çok sayıda kişi ve kuruluş vardır. Bu amaç için Mega Hafıza’nın “Mega Hızlı Okuma” eğitimine katılabilir veya bir “Mega Hızlı Okuma” seti alarak bu işi kendi kendinize de öğrenebilirsiniz.
▪ Çalıştığınız bilgileri anlamanız ve öğrenmeniz yeterli değildir. Önemli olan bu bilgileri hafızanıza yerleştirerek gerektiğinde hatırlamayı garanti altına almanızdır. Bunun için de Mega Hafıza’nın “Hızlı Öğrenme ve Hafıza teknikleri” kursuna katılabilir veya bir “Fotografik Hafıza Teknikleri” seti alarak teknikleri kendi kendinize de öğrenebilirsiniz.
▪ Klasik not tutmak yerine “Beyin Haritaları” tekniği ile not tutunuz.
▪ Öğrendiğiniz bilgileri unutmamak için tekrarı geniş zamana yayarak “Sistematik Tekrar” yapınız.
▪ Bir şeyi öğrenip, öğrenmediğinizi kontrol etmek için konuyla ilgili olarak kendi kendinize “Ne?”, “Ne Zaman?”, “Nerede?”, “Nasıl?”, “Neden?” ve “Kim?” şeklinde “5N-1K Soruları” sorunuz. Bu sorulara cevap veremiyorsanız, konuya tekrar bakınız.
▪ Bir konuyu en iyi öğrenen öğretendir. Öğrendiğiniz bilgileri sizden daha zayıf olan arkadaşlarınıza öğretmeyi teklif ediniz. Çoğu kabul edecektir.
▪ Çalıştığınız bilgileri kitabın anlattığı gibi ezberlemeye çalışmayınız. Konuyu anlamaya çalışıp, anladıklarınızı kendi kelimelerinizle anlatmaya çalışınız. Bir konuyu kendi kelimelerinizle anlatabiliyorsanız, o konuyu öğrenmişsiniz demektir.
▪ Önemli olduğunu düşündüğünüz bilgileri ön yüzüne başlığı, arkasına ilgili bilgi veya formülü olmak üzere kartlara yazıp, zaman zaman bu kartları karıp içerdiği bilgileri hatırlamaya çalışınız.
▪ Her zaman pozitif olunuz. Negatif bir döngüye düştüğünüzde, hemen durup, derin nefes alıp, “Ben bunu hatırlayabilirim!” veya “Yapabilirim!” deyiniz.
▪ Anlamadığınızı düşündüğünüz bir konuyu mutlaka sizden daha iyi bilen bir kişiye sorunuz.
Yukarıda verilen önerileri ve ayrıca derginizin bu sayısında size sunulan sınavla ilgili diğer kapak yazılarını dikkatle okumanızı öneririm. Önerileri tam olarak yaparsanız, bir öğrencinin sınavda işlek bir hafızaya sahip olacağını; hazırlandığı konulara ilişkin gelen soruları kolaylıkla cevaplayabileceğine inanıyorum. Tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Melik Duyar
Fotografik Hafıza Dünya Hafıza Şampiyonu
MEMORIAD Hafıza Olimpiyatları Türkiye Başkanı
© Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.