Para – Evden mi Çalışmak istiyorsunuz; Öyleyse Şunları Dikkate Alın
Para – Her sabah işinize oflayarak puflayarak mı gidiyorsunuz? Cumartesi veya Pazar günlerini iple mi çekiyorsunuz? “Hafta sonu bir gelsin bakalım” mı diyorsunuz? Bunları dedirtmemek için, işte size çözüm sunan bir yazı.
Batı dünyasında, özellikle ABD’de ev okulları yanında hızla yayılan ev ile ilgili diğer bir iş de evden çalışma (homeofficing) sistemi. İnternet ağının genişlemesi ve kullanımındaki hızlı artış nedeniyle, “Yattığın yerden para kazan!”, “Patronuna tekmeyi vur!” gibi sloganlarla gazetelerde boy gösteren ilanlar, özgürlüğüne ve rahatına düşkün insanları kendine çekiyor.
Ama gelin görün ki, bu durum göründüğü kadar kolay değil; evden çalışmak da bir disiplin istiyor; azim, kararlılık, zaman planlaması gibi iradeyi kullanmayı gerektiren bir durum. Sizi bilmiyorum, ama bu konuda biraz da tecrübeyle karıştırıp birkaç tavsiyeyi görüşlerinize sunmak istiyorum.
1- Zaman Planlaması Şart!
Bir defa şunu söyleyelim: Evden çalışmak demek, canının çektiği vakit çalışmak demek değildir. İşlerinizin en önemli kısımlarını yapacağınız vakit olan sabahın en verimli saatlerini kaçırmak akıl kârı değildir. Yaptığınız iş söz gelimi haber editörlüğü gibi bir iş ise, haber sitesine günün en erken vaktinden en geç vaktine kadar belirli aralıklarla yeni haberler araştırmalı, bulmalı ve yerine yerleştirmelisiniz. Şurada biraz kestireyim, derseniz uyuyakalır, işini yaptığınız patronunuz size tekmeyi vurabilir.
O halde tıpkı kamuda bir işyerine gider gibi 24 saatinizi planlayın. Hem bu planlama sayesinde hangi zaman aralıklarınızın boş olduğunu daha iyi görür, dışarıya çıkacağınız zamanı, arkadaşlarınıza takılacağınız saatleri kolayca tayin edersiniz.
2- “Oh, Evdeyim Nasıl Olsa!” Diyerek Yatak Giysileriyle Dolaşmayın
Para – Tamam; kravat filan da takın demiyorum; ama pijamalarla dolaşırsanız işinize konsantre olamazsınız. Pijama yatağı gördükçe sizi uyumaya davet eden bir dile sahiptir. Light da olsa yarı resmi giyinin; zaman planlamasına göre yapacağınız işleri hemen yapmaya koyulun. Giyim kuşamın insanın çalışma psikolojisi üzerinde derin etkileri vardır. Hayatı ciddiye almayı, hedef odaklı düşünmeyi ve çalışma ortamına odaklanmayı etkiler.
3- Çalışma Odanız Var mı?
Öncelikle sorayım; evde bir çalışma odanız var mı? Haydi, home ofis dedik; demesine dedik dei, ofis olan evin tamamı değil, içinde bir odadır. Bir çalışma odası; havalandırılmış, sesten ve gürültüden uzak, insanı konsantre eden bir oda kast ediyorum. Böyle bir odanız yoksa işiniz yaş demektir. Yatakta lap top kucağınızda mı iş yapmayı planlıyorsunuz yoksa! Haydi oradan canım; bu durumda en güzel şey, özellikle yağmur sesi altında, uyumaktır. Yok, yatak odasında değil de oturma odasında çalışmak mı istiyorsunuz? Peki canım, olur! Oturma odasında TV karşısında, meyve ve çerez tabağı önünüzdeyken iş mi yapılır Allah aşkına. Belki ilk günler iş yaparsınız; bir müddet sonra TV dizilerinin tiryakisi olmaya başlarsınız! Demedi, demeyin!
4- Dinlenme Saatlerini de Planlayın!
Planlı ve mekan odaklı bir şekilde çalışmaya başladıysanız dinlenme aralıkları da verin kendinize. Bu aralıklarda ne mi yapacaksınız? Buna da siz karar verin. Dışarıda bir hava almak (bazen hava vermek), telefonla veya dijital araçlarla sizi arayanlara cevap vermek, arada bir gazete, dergi, kitap okumak da aralarda yapılacak dikkat toplayıcılardır.
5- Bazen Ev Dışında da Çalışın!
Para – Sürekli evden kalmak yerine bazen atmosfer altında bir tutam oksijen almayı da ihmal etmeyin! Hatta yakın bir yerdeki kütüphaneye veya bir kafeye kapağı atıp orada ortamına göre çalışmak da bir farklılık oluşturabilir. Bu tür çalışmalar, daha çok içeriği hafif olan işler olmalıdır. Size göre önem düzeyi yüksek olmayan işler için tercih edilebilir bu ofis dışılık. İnsan beyni farklı ortamlarda, farkla görseller altında daha işlek olabilir. Bu nedenle mevsimine göre bu tarz tercihleri ihmal etmeyin.