Öğretmenlerin Rolleri – Geleceğin Eğitiminde Öğretmenlerin Rolü
Öğretmenlerin Rolleri – Geleceğin Eğitiminde Öğretmenlerin Rolü: Bir yandan eğitim teknolojileri ve sınıfta yaratıcılık son hızla gelişirken, diğer yandan bu teknolojileri kullanarak eğitim faaliyetlerinde bulunan öğretmenlerin ve okulların rolleri üzerinde ve aynı zamanda öğrenme ekosistemleri hakkında sayısız makaleler yayınlanıyor.
Öğretmenlerin Rolleri ve Öğrenme Ekosistemi
Son 10 yıl içinde, dünyada; özellikle gelişmiş ülkelerde eğitimin büyük ve muhteşem değişimine şahit olmaktayız. Öğrencilerin geçmiş on yılların aksine “öğrenme” eylemini gerçekleştirebilecekleri öğrenme ekosistemleri öylesine gelişiyor ki, bir öğrenci herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, herhangi bir toplumda veya web ortamında öğrenme fırsatına sahip olabilir. Teknolojin kazandırdığı “sanal gerçeklik”, “dijital oyunlar” ve “sosyal medya platformları” yeni kuşaklara bu fırsatları sunuyor.
Peki bu gelişme okulları ve öğretmenleri nasıl etkileyecek?
Öğretmenlerin Rolleri – Değişen eğitimle birlikte, okulların ve öğretmenlerin de rolleri değişiyor; değişime de ihtiyaç var. Öğretmenlerin özellikle daha esnek öğretme becerilerine, eğitimleri oyunlaştırmaya ve geleceği öngörmek için verilerle donanmış öngörü sahibi olmasına ihtiyaç duyulacak. Aksi takdirde, gelecek 5-10 yıl içinde nerede olabileceğimiz kestirmeye dair hiç bir kanıtımız yok.
Öğretmenlerin Rolü – KnowledgeWorks sitesi kıdemli direktörü Katherine Prince, gelecekte öğretmenlerin hangi rolleri üstleneceklerine dair müzakereler yapılması gerektiğine vurgu yapıyor aynı sitede. Hızlı teknolojik değişimler, bireyselleşmenin artması, eğitim modellerindeki artan çeşitlilik, sınırları zorlayan sosyal ve eğitimsel veriler bu rolleri müzakere etme ihtiyacını ateşliyor.
KnowledgeWorks sitesi bu tezle ilgili olarak, öğretmenlere aşağıdaki roleri sunuyor:
Öğretmenlerin Rolleri
Öğrenme yolu düzenleyicisi: Öğrenciyle, aileyle ve öğrenci koçlarıyla görüşerek, öğrencilerin yetenekleri, ilgileri ve sosyal boyutlarına yönelik eğitsel amaçlar belirlemek.
Yetenek iz sürücüsü: Toplumsal öğrenme boyutu için bir sosyal harita çıkarmak ve yetenekleri keşfetmek amacıyla öğrenme fırsatları oluşturmak.
Birden ortaya çıkan gerçeklerin üreticisi: Diğer öğretmenlerle, konu uzmanlarıyla, hikayeciler ve oyun tasarımcılarıyla birlikte öğrencilerin kişisel, sosyal ve akademik gelişimine yönelik olarak öğretim tasarımı yapmak.
Sosyal İnovasyon Protfolyo Direktörü: Öğrenme fırsatları için bir network kurmak.
Öğrenme Doğacısı: İçerik ve çevre bakımından öğrencinin yeteneği üzerinden öğrenme çeşitliliği oluşturmak
Mikro kredi analisti: Öğrenciler üzerinde araştırmaya dayalı; yarışmacı, aynı zamanda güven üzerine oturan bir sistem kurmak.
Veri hizmetçisi: Sosyal sorumluluk açısından, bireylerin bilgilerinin gizliliğine de dikkat ederek, bir eğitim sigorta sistemi kurmak.
Görüldüğü gibi, istenildiği zamanda, istenildiği yerde öğrenmeye ulaşmayı, öğrenmeyi ve öğrenme sonuçlarını paylaşmayı öne çıkaran bu yeni öğretmen rolleri bilmem ki bizde ne zaman tartışılır?
Tavsiye Edilen Makaleler:
http://www.megabeyin.com/21-yuzyil-ogretmeninin-10-ozelligi