• Ana Sayfa  /
  • 3.Sayı   /
  • Öğrenme ve Zaman Yönetimi – Öğrenme Zamana Yayılan Bir Süreçtir
Öğrenme ve Zaman Yönetimi – Öğrenme Zamana Yayılan Bir Süreçtir Öğrenme ve Zaman Yönetimi Full view

Öğrenme ve Zaman Yönetimi – Öğrenme Zamana Yayılan Bir Süreçtir

Öğrenme ve Zaman Yöentimi – Çok zeki ve gayretli olmalarına rağmen çoğu insanın hayatı başarısızlıklarla doludur. Ben çok hayret ederdim; böylesine zeki insanların tuttukları işlerde başarılı olmaları gerekirken, neden bizi hayal kırıklığına uğratıyorlar! Öğrenme ve zaman yönetimi üzerine düşündüm bir süre ve nedenlerden bazılarını bulduğumu sanıyorum.

Çocukluğunuzu hatırlayın: Çocukluğunuzu hatırlayın; sizden istenilen bir şeyi “Tamam” deyip sonrasında ise onu yapmayarak isteyenleri hayal kırıklığına mı uğrattınız; yoksa istenilen işi hemen gerçekleştirdiniz mi? Kendi işleriniz de dahil, yaşamsal öneme sahip olanları bile erteleyip, “sonra yaparım” mı dediniz? Yapmanız gereken bir işi son dakikalara mı bıraktınız? Sınavlarda son 10 dakikada mı cevaplar aklınıza gelmeye başladı? Bu soruların içsel cevaplarını sadece kendinize vereceksiniz. İnsan, kendisine karşı daima dürüsttür. Herkesi kandırabilir; ama kendisini asla kandıramaz. İşte gerçek bu: Çocukluğumuzdan itibaren edindiğimiz davranışlar bir yetişkin olduğumuzda tüm acı-tatlı meyveleriyle bize sunulmaktadır.

Öğrenme ve zaman – Ertesi gün sınavı olan bir öğrenci henüz daha 24 saat vakti varken, hemen başlamak yerine, eğlenceli oyunlar, TV seyretme veya arkadaş grubunun ısrarlarına dayanamayarak zamanını bu şekilde harcasa ve sonra da ancak sınav sabahı konulara göz atarak sınava girse sizce başarılı olması mümkün mü? Çoğumuzun öğrencilik yaşamında bunlar başına gelmiştir; gayreti ve çalışmayı ertelemek; hazzı ve eğlenceyi öncelemek. Sizce başarılı olmak mümkün mü? Zaman yönetimi konusundaki alışkanlıklarımız aslında okul çağında başlıyor; yatma-kalkma saatlerine uymak, yemek saatinde sofrada olmak, okula zamanında gitmek, okuldan sonra ertesi güne kadar bir plan dahilinde ders çalışmak veya başka işler yapmak… Tüm bunlar öğrenmede zaman yönetimin ne kadar önemli olduğunun ipuçlarıdır.

Zamanını yöneten daha hızlı öğreniyor

Öğrenmeyi maksimum düzeyde tutabilmenin zaman yönetimi ile doğrudan ilgisi vardır. “Ders çalışma” fenomeninin öğrenci açısından ürkütücü ve itici bir çağrışımı vardır. Bizim burada sözünü ettiğimiz faktörler ders çalışma gibi spesifik ve dar anlamlı, bir eylem değil, öğrenme bağlamlı bir zaman yönetimi ve buna bağlı olan diğer faktörlerdir. Bu ilgi hayatımızın öğrenmeye etki eden tüm aşamalarıyla ilgilidir. Bunlar: Uyuma, egzersiz yapma, alışveriş yapma, iletişim kurma, ilişkiler, gönüllülük, sınava hazırlanmak, uyumak, gezmek, bir arkadaşa yardım etmek, kahve içmek, yemek yemek, ailemize zaman ayırmak, arkadaşlarla konuşmak vb.

24 Saat ve Öğrenmenin 5 Yolu

Günümüz 24 saat ve biz bu 24 saatimizi öğrenme ve öğrenmeye etki eden tüm faktörlere adaletli bir şekilde pay etmek zorundayız. Bunu yapmak için kontrol altında tutmanız gereken önemli değişkenler var. Bunlar:

1– Enerjinizi sıkça kontrol edin: Beslenme ve psikolojik hazır bulunuşluk sizin enerji düzeyinizi belirleyecek iki önemli etkendir.

2– Amacınızı belirleyin:  Sizin için önemli ve değerli, olmazsa olmazları listeleyin ve bunların yokluğunda neler kaybedeceğinizi düşünün. Yani amacınıza uygun önceliklerinizi belirleyin.

3– Bir plan yapın ve duruma göre revize edin: Hayat bir planlamadır. Kader kelimesi de zaten sizin yaptığınız planların üst bir İrade tarafından maksimize edilmiş halidir. O halde kaderinize sahip çıkın ve sorumluluk üstlenin. Planlarınızı haftalık yapın. Günlük plan yapmak sıkıcı gelebilir. Aylık planlar ise çok geniş olabilir. En uygulanabilir olanı haftalık planlardır.

4– Zekice çalışın; çok sıkı değil: Bunun için amaçlarınıza bağlı kalın. Çalışma sürelerinizi belirleyin ve dinleneceğiniz zamanı da planlayın.

5– Öğrenme ve zaman yönetimi içinde planınızı bozacak her teklife “Hayır” demesini bilin: İnsanlar kendi dünyalarını yaşar. Kimse sizin yerinize sınava girmeyecektir. Kimse sizin yiyeceğiniz yemeği yiyerek sizin doymanızı sağlayamayacaktır. Toplumsallığı elden bırakmayın ama bireysel kalmaya da önem verin.

Yorumlar

yorum

YAZAN Ömer Taha

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.