Mutlu Eğitim – Eğitim Mutluluk Kazandırır mı?
Mutlu eğitim – Eğitim mutluluk kazandırır mı? Eğitimi nasıl bir mutlu eğitim haline getirebiliriz?
Güney Kore’de bir aylık yaz tatili var ama iki büyük ara tatil daha bulunuyor.
Yılda öğretim süresi, 190 ile 220 gün arası; eyaletten eyalete değişiyor.
Okullar sabah 9, akşam 15.30 arası eğitim yapıyor ama akademik, kültürel ya da sportif etkinlerle akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.
Öğretmenler için eskiden Tanrı’dan sonra en önemli kişiler denirmiş. Hâlâ en iyi öğrencilerin tercih ettiği, en yüksek maaşlı mesleklerden birisi öğretmenlik.
Üniversitelerin yüzde 80’i, liselerin yüzde 40’ı, ortaokulların da yüzde 20’si özel. Savaştan sonra, devlet bütçesi kısıtlı olduğu için sanayide olduğu gibi eğitimde de özel sektör özellikle teşvik edilmiş.
Yabancı okul zincirleri yok ama bir kısıtlama da yok. Öğretim dili Korece. Üniversitelerde yüzde 10, 20, 30 oranında İngilizce eğitime izin veriliyormuş.
Dershane cenneti denilen bir ülke konumunda. Sınav yarışı sektörü iyice güçlendirmiş. Yasayla olmasa da okul içi başarıyı öne çıkaran düzenlemelerle, dershanelere olan ilginin azaltıldığı söyleniyor.
Güney Kore’de hangi parti iktidara gelirse gelsin, eğitim en öncelikli birkaç konudan birisiymiş ve böyle olmaya da devam edecek diyorlar.
“Mutlu Eğitim” e gelince…
Sınav yarışı bizdekinden de çılgın. İyi liselere ve iyi üniversitelere girmek olmazsa olmazların başında geliyor. İyi bir eğitim aileler için adeta onur meselesi. Çocuklarının iyi bir eğitim alması için her türlü fedakârlığı yapıyorlar.
İntihar oranlarında, Japonya’dan sonra ikinci sırada olması biraz da bu yüzden. 2013’te başlatılan “Mutlu Eğitim” seferberliğinin altında yatan da intihar oranlarının yüksekliği. Seferberlik işe yaramış.
Yeni hedefleri, her öğrencinin, en iyinin peşinde koşma yerine, kendi ilgi ve yeteneğine göre bir eğitim alması ve o alandaki hayallerini gerçekleştirmesine olanak sağlanması.