MEMORIAD Rekorları Guinness Dünya Rekorları Kitabında
MEMORIAD Rekorları Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda Yayınlanıyor
Memoriad Dünya Mental Sporlar Federasyonu sadece hafıza, zihinsel matematik ve hızlı okuma kategorilerinde dünya rekorlarını onaylıyor. Beyin sporcuları için tüm dünyada olimpiyatlara paralel olarak Memoriad Dünya Olimpiyatları organize ediyor. Bu anlamda Memoriad tam bir beyin olimpiyatı. Dünyanın en iyi hafıza, mental matematik ve hızlı okuma beyin sporcuları her dört yılda bir buluşuyor.
Memoriad Dünya Mental Sporlar Federasyonu’nun yayınladığı beyin rekorları Memoriad’ın rekor dokümanlarıyla müracaat edildiğinde Guinness Dünya Rekorları Kitabı‘nda da yayınlanıyor. 2008 – 2012 yıllarında bir dönem Memoriad Başkanlığı yapan ve yönetim kurulu üyesi olan Melik Duyar da 2014 yılında Memoriad Rekortmenleri ile birlikte Memoriad’ın kurucularından olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda yer aldı.
2012 Memoriad Antalya Türkiye’de yapılmış ve tüm dünyanın en iyileri Antalya’ya gelmişti. 2016 Zappos Memoriad Olimpiyatları ABD’de Las Vegas’da yapıldı. 2020 Memoriad Olimpiyatları Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yapılacağı anons edildi. Memoriad yarışmalarına katılan tanınmış beyin sporcularından bazılarının Memoriad ile ilgili söyledikleri aşağıda paylaşılmıştır;
“Ben bu konuları az biliyorken yarışmaları önemsemiyordum.
Khatanbaatar Khandsuren-Moğolistan
“Memoriad fantastik bir yarışma. Medya daha fazla ilgi göstermeli. Melik Duyar önemli bir girişimde bulunmuş. Etkileyici bir insan. Başka şampiyonlarda olmayan yeni kategoriler ekledi. Başka şampiyonalarda bu yok. Yarışma bir eğlencedir aslında. Mutlu olmak lazım. Gençler bu yarışmaya katılmalı. Hafıza konularına ilgi göstermelidir.”
Ben Pridmore – İngiltere
“Melik bey, çok harika bir organizasyonu harika bir şekilde yönetti. Beni Melik bey davet etti. Bana yardım etti. Bir sürü evrak sıkıntısı vardı; ülkemden (Küba) çıkabilmek çok zordur çünkü. Melik bey benim için bir sürü masraf yaptı. Hatta telefonla da aradı, düşünebiliyor musunuz; şaşırmıştım. Bu kadar değer vermiş olması benim için çok anlamlıydı. Satrançtan sonra dünyanın en iyi beyin sporu bu… Her spor iyidir. Bu daha başka bir anlamda beyin geliştiriyor. Beynini nasıl etkili kullanacağını öğreniyorsun. Hata yapıyorsun. Sonra onları düzeltiyorsun. Tüm gençlere tavsiye ederim.”
Freddis Reyes Hernandez- Küba
“Son 10 yıldır bu alanla ilgileniyorum. Hafıza konularına çocukken başladım. Küba’dan çıkmama ve ilkin 2010 yılında Almanya’daki şampiyonaya katılma fırsatım oldu. 2010 yılında zihinsel takvimde dünya şampiyonu oldum. Antalya’ya da gelmiş oldum. İlk kez Türkiye’ye ve buraya geliyorum. Çok hoşlandım. Keşke burada kalsam dedim. Burada da bakarsın rekor bile kırabilirim. Organizasyon mükemmel. Melik bey benim en iyi arkadaşım. Hatta daha ötesi, o mükemmel bir insan. Beklediğimden daha mükemmel bir organizasyon oldu. İlk kez geldim ama son kez olmayacak buraya gelişim. Burada bile ölmek isterim. Gençler çok çalışmalı ve bu konulara ilgi duymalı.”
Yusnier Viera Romero –Küba asıllı ABD
“9 sene önce TV’de bir doktor hafıza teknikleri konusunda bir gence bazı teknikler öğretti. İlk 20 sayıydı bu. Ben de izledim. Bunu ben de yapabilirim, dedim ve başladım. 4 sene sonra genel Memoriad’a bir daha katılacağım. Zaten ben hafıza teknikleri konusunda Almanya’da eğitimler veriyorum. Şu ana kadar dünya çapında 25 yarışmaya katıldım. Şu ana kadar gördüğüm ve yaşadığım en organizasyon bu. Servis ve hizmet süper. Melik Duyar ile yeni tanıştık. Daha da yakından tanışmak istiyorum. Gençler ve çocuklar herkes bu teknikleri yapabilir. Çocukken başlamak daha iyi ve kolay.”
Johannes Mallow-Almanya
“Japonya’dan katılıyorum. 1990 doğumluyum. Beşinci Zihinsel Matematik dünya şampiyonuyum. Çalışmaya küçük yaşlarda başladım. Çok çalıştım. Özel bir tekniğim yok. Her işte olduğu gibi doğru teknikler ile devamlı çalışılırsa herkes benim gibi olabilir. Yeter ki gerekli özeni göstersin. Zihinsel toplama yaparken, konsantrasyon çok önemli. Bu sağlandığında başarı sağlanmış olur. Soroban’a gelince, soroban rakamları hayal etmektir. Japonya’da bu alanda çocuklar 2-3 yaştan itibaren bu eğitimi alıyorlar. Anne ve babalar da bu konuda duyarlılar. Türkiye’ye ilk kez geldim. Bu şampiyona mükemmel organize olmuş. Melik Bey harika bir hafızacı. Farklı ülkelerden gelen yarışmacıların olması ilgiyi gösteriyor. Hedeflerim daha fazla gençle buluşmak ve onları yetiştirmek.”
Naofumi Ogasawara-Japonya
“Beyrut/
Dr. Khneisser Issam-Lübnan
“Almanya’dan katılıyorum. 2009 ve 2011 Almanya’da düzenlenen şampiyonada 6 dünya rekorum var. Bunlar 52 kartın 21.19 saniyede hafıza alınması, 173 yüzün 15 dakikada hatırlanması da dahil. Münih’te bir emlak üzerine avukatlık yapıyorum. Bütün kategorilerde katılıyorum. 7 sene önce internette tesadüfen gördüğüm bir hafıza sitesiyle başladım. Oradaki teknikleri uyguladım. Baktım başarıyorum, dört yıl sonra da şampiyonaya katıldım. Bu yarışmaya dört haftadır çalışıyorum. Günde bir-iki saat çalışarak hazırlandım. 20 civarında yarışmaya katıldım. Ama Memoriad gibisini görmedim. Bu organizasyon süper. Her şey dijital ve bilgisayarda. Hata yok. Harika. Gençlere bu işi yapmak istiyorsanız zevkle çalışmanız lazım, derim. Başarı zaten gelecektir.”
Simon Reinhard-Almanya
“Bir öğretmen olarak çalışıyorum. Tüm hafıza kategorilerinde
Jonas VON ESSEN-İsveç
“Avusturya’dan katılıyorum. Öğrenciyim. Uluslararası İlişkiler ve İş Yönetimi alanında üniversite öğrencisiyim. Hemen hemen her kategoride katılıyorum. Flash Anzan hariç. Mental Takvim de öyle. Okulda böyle bir ders vardı. Öğrenme ve hızlı öğrenme üzerine derslerdi bunlardı. Bunlarla ilgili temel kavramlar öğretiliyordu ve öylece ilgi duydum. 2002’de Avusturya’da şampiyonasına katıldım. 2004’de Dünya hafıza şampiyonasına katıldım. 2006’da gençler kategorisinde yarıştım. 2007’de ABD’ de yayınlanan OPRAH şovuna Şikago’ya davet edildim. 2008’de en iyi takım seçildik. 2010’da İngiltere Dünya hafıza şampiyonasına katıldım. İsviçre hafıza şampiyonaları organizatörüyüm
Miss. Corrina Draschl-Avusturya
“Yunanistan’dan katılıyorum. Beyin Öğretmeniyim. Matematik ve Astrofizik alanında mezuniyetim var. Beyinle ilgili her konu benim alanım. 8 kategoride özellikle matematik alanında katılıyorum. Mental aritmetik özellikle alanım. Çocukken çok kötü bir hafızam vardı. Üniversiteye giderken hafıza ile ilgili oldukça yeni şeyler öğrendim. Baktım ki oluyor hafızaya ilgi duymaya ve çalışmaya devam ettim. Sonra iş ciddiye bindi. 2010’da Almanya şampiyonasına katıldım. Çok sayıda dereceler aldım. Burada henüz birincilik alamadım. Bir hata ile karekökte 3. Oldum. Gençlere hayatlarına sahip çıkmalarını öneriyorum. Çok çalışarak başarılı olabilirler.”
Nodas BOUKOVALAS-Yunanistan