• Ana Sayfa  /
  • Genel   /
  • İyi Bir Hızlı Okuma Kursu Nasıl Olmalıdır?
İyi Bir Hızlı Okuma Kursu Nasıl Olmalıdır? Anlayarak Hızlı Okuma Kursu - Istanbul Full view

İyi Bir Hızlı Okuma Kursu Nasıl Olmalıdır?

Hızlı Okuma Kursu – Son zamanlarda Hızlı Okuma Derneği’ne gelen çok sayıda mesajın başlığında “Hızlı Okuma Kursu – İstanbul” ve “Hızlı Okuma Kursu – Ankara” ifadelerine çok sıkça rastlıyorum. Üçüncü sırada karşılaştığım başlık ise “İyi bir hızlı okuma kursu nasıl olmalı?” şeklinde. Bu mesajlara tek tek cevap vermek yerine, bugün bunlara ortak cevap olacak bir makale yazmaya karar verdim. Aşağıda yazdığım makale bu konulara açıklık getirmek amacıyla yazılmıştır.

Gerçekten de son yirmi yılda internetle birlikte bilgiye ulaşma her geçen gün biraz daha kolaylaşmış görünüyor. Görsel iletişim kanalları eskiye nazaran çok daha fazla olmasına rağmen öğrenme hala okumayla oluyor. Hatta eskisine göre daha hızlı okuyarak bilgiye ulaşma önemli bir gereklilik olmuştur. Peki. O zaman daha hızlı okumamızı ve anlamamızı sağlayacak olan “İyi Bir Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Nasıl Olmalıdır?” veya “İyi Bir Hızlı Okuma Eğitimi Neleri İçermelidir?”

Hızlı okuma eğitimlerinin başlangıcını “2. Dünya Savaşı” yıllarında pilotların görme alanlarını genişletmeyi hedefleyen *”Takistoskobik Eğitimler” oluşturmaktadır. Bu eğitimler yapılan düzenli bir çalışmayla pilotların görme açılarını geliştirmeyi başarmıştır.

Savaş sonrası sosyo-ekonomik gelişime bağlı olarak eğitim alanında da önemli ilerlemeler olmuştur. Bu gelişime bağlı olarak “Hızlı Okuma Tekniği” ve “Hızlı Okuma Kursu” kavramları da ortaya çıkmıştır. Ancak o yıllarda insan beyninin çalışma ve öğrenme prensipleriyle ilgili sınırlı bilgiye sahip olunduğundan hızlı okuma kursları sadece pilotlara uygulanan takistoskobik eğitimle yapılıyordu. Hala çok sayıda hızlı okuma kursu yoğun göz açısı egzersizleriyle katılımcıların göz açılarını genişletmeyi hedefliyor. ”Takistoskobik Hızlı Okuma” tekniği ile yapılan bu egzersizlerle gerçekten de insanların okuma hızlarını iki veya üç katına çıkarabiliyordu. Ancak yaşanan önemli sorun insanların okuduklarını anlama ve hatırlama oranlarının aynı şekilde artmamasıydı. Yani “Takistoskobik Hızlı Okuma” eğitimlerinde bir şeyler eksikti.

1980 sonrası gelişen görüntüleme teknolojileri sayesinde insan beyninin çalışma ve öğrenme prensibine ait öğrenilen bilgiler çığ gibi büyüyor ve öğrenilen bilgiler sayesinde iyi bir hızlı okumanın sadece göz açısının genişletilmesiyle olamayacağı gün gibi ortaya çıkıyordu. Bu durumda düşünülmesi gereken en önemli iki şey;

1-) Anlayarak Hızlı Okuma Kursu Nasıl Olmalıdır?

2-) Okumada gözün ve beynin aktif rollerinin neler olduğudur. Yani okuma ne kadar gözün ve ne kadar beynin aktif olduğu bir eylemdir? 

Şimdi bu önemli sorulara cevap bulmaya çalışalım;

OKUMA YEDİ KADEMELİ BİR ZİHİNSEL İŞLEMDİR

  • Herhangi bir yazılı metnin okunmasına başlamadan önce beyinde kayıtlı olan harflerin hatırlanması gerekmektedir. Bu eylem için kişinin sadece okumaya karar vermesi yeterlidir. Yani bu eylemde gözün bir önemi yoktur. (Beyin Aktiftir)
  • Görerek gerçekleşen bir okumada ikinci aşama sayfadan yansıyan ışık yardımıyla görüntülerin önce göze ulaşması ve ardından optik sinirlerle beynin arka tarafında bulunan görüntü merkezine ulaşmasıdır. Bu eylemde ise göz ve beyin birlikte aktiftir. (Göz + Beyin Aktiftir)
  • Bir sonraki aşama ise okunan kelimelerin entegrasyonu yani birleştirilmesidir. Bu şekilde sırayla okunan kelimeler birleştirilir ve bir anlam bütünlüğü kurulur. Bu aşamada sadece beyin aktiftir. (Beyin Aktiftir)
  • Okuma esnasında beynin yürüttüğü önemli bir faaliyette okunan bilgilerin eski öğrenilen bilgilerle tutarlı olup olmadığını kontrol etmektir. Örneğin, okunan metinde dünyanın şeklinin bir dikdörtgenler prizması olduğu yazıyorsa bilinçli bir okuyucu bunun bir saçmalık olduğuna karar verecektir. Bu eylemde de yine beyin aktiftir. (Beyin Aktiftir)
  • Okunan bilginin depolanması işlemi okuma faaliyetinin beklide en önemli işlemidir. Çünkü okunduğu halde kaydedilmeyen ve sonrasında hatırlanamayan bir bilginin önemi yoktur. Bu işlemde de Beyin aktiftir. (Beyin Aktiftir)
  • Bir önceki faaliyette de belirtildiği gibi okunan bilginin sonra hatırlanabilmesi son derece önemlidir. Ancak burada önemli bir yanlış anlaşılma vardır. Birçok insan bilgiyi öğrendiğinde bu bilgiyi daha sonra istediği zaman hatırlayacağı yanılgısını yaşar. Aslında gerçekte olan böyle değildir. Bazen tanıdığımız bir sanatçının adını bile hatırlayamadığımız anlar olur. Okumada öğrenilen bilgiler içinde durum pek farklı değildir. Ancak bu uygulamada da beyin aktiftir. (Beyin Aktiftir)
  • Son aşama ise okuma ile öğrenilen bilgilerin transferidir. Yani bilginin ihtiyaçlar doğrultusunda farklı alanlarda da kullanılabilmesidir. Bu son aşamada beynin aktif olduğu bir faaliyettir. (Beyin Aktiftir)

Bu bilgiler ışığında anlayarak hızlı okuma kursları neleri içermeli ortaya çıktı diyebiliriz. Sonuç olarak tüm bu yedi kademe incelendiğinde okuma faaliyeti yaklaşık % 5-10 gözün aktif olduğu, % 90–95 beynin aktif olduğu bir zihinsel işlemdir. Yani okuma beyin yoğun bir eylemdir. Ancak gözün de ihmal edilemeyeceği ortadadır.

Bu nedenlerle “İyi Bir Hızlı Okuma Kursu”nda göz açılarının gelişimi ihmal edilmemeli, ancak eğitimin büyük bir kısmını da kaplamamalıdır. İyi bir hızlı okuma kursu hafıza ve beyin temelli bir kurs olmalıdır. Eğitim öğrenme, hatırlama, bilgilerin kolay entegrasyonu ve ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılması gibi önemli teknikler içermelidir. Sadece göz açılarının geliştirilmesine dayalı bir hızlı okuma kursu demode olduğu kadar öğrenme ve hatırlama konularında da son derece başarısızdır.

Türkiye’de, ve özellikle de Ankara ve İstanbul’da hafıza ve beyin yoğun bir eğitimle tüm yukarıdaki adımları içeren bir “Anlayarak Hızlı Okuma Kursu” veya “Anlayarak Hızlı Okuma Kursları” arıyorsanız, aşağıda linkini verdiğim “Mega Hızlı Okuma” kurslarına bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca Hızlı Okuma Derneği olarak Mega Hafıza ile işbirliği halinde sunduğumuz ücretsiz online hızlı okuma kursu’na da üye olabilirsiniz.

ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSU – ANKARA

ANLAYARAK HIZLI OKUMA KURSU – İSTANBUL

ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA KURSU

Hızlı Okuma eğitimi seçerken doğru tercih yapmanız ve bol okuma yapmanız dileklerimle…

Bilgi dolu mutlu günler diliyorum.

Soner Polat
Hızlı Okuma Derneği Eş Başkanı
Türkiye Hafıza Şampiyonu
© 2016 – Hızlı Okuma Derneği

(*) Takistoskobik Eğitim : 2. Dünya Savaşı yıllarında Amerikan ve İngiliz pilotlarının görme alanlarını geliştirmek için tasarlanmış ve pilotların ortasındaki noktaya baktıkları dikdörtgen şeklindeki bir ekran üzerinde yapılan eğitimdir. Eğitimin amacı dikdörtgen şeklindeki ekranın ortasına bakan pilotların aynı anda ekranın sağ ve sol tarafında hızlıca yanıp sönen resimleri aynı anda görebilmelerini sağlamaktır.

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler