Etiket Okuma – En İyi Omega-3 Balık Yağı Nasıl seçilir?
Etiket Okuma / En iyi omega-3 balık yağı nasıl seçilir – İyi omega-3 balık yağı nasıl seçilir sorusunun cevabını verebilmek için, öncelikle balık yağı kutusunun ve etiketinin üzerinde yazılanları çok iyi anlamalısınız. Kutu üzerinde genel olarak yazılanlar sizi yanıltabilir. Önemli olan ürünün etiketinde ne yazdığıdır. Bir balık yağı etiketi üzerinde yazan 2 şey çok önemlidir. Bunlar;
1-) Etikette yazan günlük DHA ve EPA oranları nedir?
2-) Kutuda toplamda kaç porsiyon ürün vardır ve bunun kutudaki toplam DHA veya EPA karşılığı nedir?
Şimdi bunları tek tek inceleyelim;
Etiket Okuma – En İyi Omega-3 Balık Yağı Nasıl Seçilir
1-) Etiket Okuma / Etikette yazan günlük DHA ve EPA oranları nedir?: Gerçek Omega-3 içeriği, ürünün etiketinde miligram olarak DHA ve EPA olarak ifade edilir. Diğer önemli bilgi ise porsiyon (günlük kullanımda tavsiye edilen miktar) olarak tanımlanan miktardır. Porsiyon ifadesi o kutuda veya üründe günlük olarak tavsiye edilen kullanım miktarını söyler. Ve etikette yazan değerler günlük tavsiye edilen toplam porsiyonun içeriği demektir.
Bir örnek vermem gerekirse; Örneğin günde porsiyon olarak 3 kapsül almanızı öneren bir ürünün etiketindeki tüm değerler 3 kapsülün toplam içeriğini ifade etmektedir. Böyle bir ürünün etiketindeki DHA miktarı 225 mg yazıyorsa, bu toplam 3 tane kapsül içince alacağınız DHA miktarıdır. Yani 1 kapsüldeki DHA miktarı (225/3=) 75 mg’dır. Örneğin günde 1 kapsül alınmasını öneren bir ürünün etiketinde DHA miktarı olarak 225 mg yazıyorsa, bunun anlamı 1 kapsüldeki DHA miktarıdır. Bu durumda hemen, “O zaman 1 kapsülde 225 mg DHA olan balık yağı daha iyidir” diye düşünüyor olabilirsiniz.
Şüphesiz ilk bakışta günlük kullanım olarak bu doğru gibi görünmektedir. Ancak ayrıca her iki ürünün içindeki toplam kapsül, toplam porsiyon veya toplam DHA miktarı da önemlidir. Çünkü o balık yağına parayı içindeki DHA’yı veya EPA’yı almak için ödüyoruz. O zaman örneğin toplamda kaç mg DHA için kaç TL ödediğimize de bakmalıyız. Bunun açıklaması için bir sonraki maddeye bakınız.
2-) Etiket Okuma / Kutuda toplamda kaç porsiyon ürün vardır ve bunun kutudaki toplam DHA veya EPA karşılığı nedir?: Aman balık yağın kutusunun üzerindeki genel ifadelere bakmayın. Mutlaka etiketteki ayrıntılı DHA ve EPA miktarlarına bakın. Balık yağı pazarlamacıları çoğu kez ürün kutusuna “1000 mg Balık Yağı” veya “1200 mg Balık Yağı” gibi yanıltıcı ifadeler yazarlar. Kutuda yazan bu genel ifade, ürünün günlük kullanımındaki (günlük porsiyonundaki) toplam yağ miktarını yazar. Ancak bu, gerçek omega-3 içeriğini değil, bir porsiyondaki yağın toplam miktarını ifade eder. Omega-3 yağın içindeki toplam DHA ve EPA miktarıdır.
Kutudaki ve etiketteki toplam yağ miktarını gösteren ifadelere değil, ürünün etiketindeki günlük porsiyona karşılık gelen DHA ve EPA oranlarına bakmalısınız. Çünkü gerçek omega-3, ürünün içindeki DHA ve EPA olarak yazan miktarlardır. Yukarıda verilen standart bir balık yağının etiketinde DHA ve EPA miktarları görünmektedir. Mevzuatlara göre, her balık yağı etiketinde ürünün günlük kullanımında önerilen DHA ve EPA miktarı yazılmak zorundadır.
Etiket Okuma / Toplam DHA Hesabı Örnekleri
Örneğin 3 kapsüllük günlük porsiyonunda 225 mg DHA olan bir ürünün kutusunda toplam 120 kapsül yazıyorsa, bu ürünün toplam porsiyon karşılığı 120/3= 40 porsiyondur veya ürün toplam 40 günlük kullanım sunmaktadır. Bu durumda bu ürünün her bir kapsülünde (225/3=) 75 mg DHA olduğu için, 75 mg ile 120 kapsülü çarparak ürünün içindeki toplam DHA miktarını hesap edebilirsiniz. Veya bu ürünün her bir günlük porsiyonunda (3 kapsül) 225 mg DHA olduğu için, 225 mg ile (120/3=) 40 porsiyonu çarparak ürünün içindeki toplam DHA miktarını hesap edebilirsiniz. Her iki hesap sonunda da aynı sonucu bulursunuz. Unutmayın, parayı toplam DHA veya EPA miktarı için ödüyorsunuz. Örneğin böyle bir ürünün içinde toplam (120×75 = veya 40×225=) 9000 mg DHA vardır diyebiliriz.
Örneğin günlük porsiyonu 1 kapsül olan standart bir ürünün etiketinde 120 mg DHA yazıyorsa, bunun anlamı 1 kapsülde (veya günlük porsiyonda) 120 mg DHA var demektir. Bu standart üründe toplam 100 kapsül olduğunu kabul edelim. Bu durumda, günlük porsiyon ölçüsü 1 kapsül olduğu için, toplam porsiyon sayısı da 100 (veya 100 günlük kullanım) olacaktır. Özet olarak, bu ürünün her bir kapsülünde 120 mg DHA olduğu için, 120 mg ile 100 kapsülü (veya 100 porsiyonu) çarparak ürünün içindeki toplam DHA miktarını hesap edebilirsiniz. Örneğin böyle bir standart ürünün içinde toplam (100 x 120 =) 12000 mg DHA vardır diyebiliriz.
Dikkat ederseniz, bu iki örnekte; 120 kapsüllük (40 porsiyonluk) üründe toplam 9000 mg DHA varken, 100 kapsüllük (100 porsiyonluk) üründe 12000 mg DHA vardır. İkinci üründe kapsül sayısı daha az olmasına rağmen, birinciye göre yaklaşık 1/3 oranda daha fazla değerli olan bir ürün söz konusudur. Ürünlerin değerlerini ve fiyatlarını bu parametrelere göre değerlendirmelisiniz. Aksi takdirde kolayca aldatılabilirsiniz.
Etiket Okuma / Sıvı Balık Yağı Toplam DHA Hesabı Örneği
Sıvı balık yağlarında da hesap buna benzerdir. Üçüncü bir örnek olarak sıvı bir balık yağı örneğini ele alalım. Örneğin böyle sıvı bir ürünün etiketinde 6 yaşın altındaki çocuklar için günde bir porsiyon olarak 1 tatlı kaşığı ve bunun karşılığı olan “5 ml” sıvı balık yağı için etiketinde 650 mg DHA yazıyor olsun.
Örneğin aynı üründe 6 yaşın üzerine 2 tatlı kaşığı tavsiye ediliyorsa, bu tavsiyenin (porsiyonun) porsiyon karşılığı (2 tatlı kaşığı) 6 yaşın altındakilere göre iki kat olan “10 ml” ve 1300 mg DHA olacaktır. Sıvı balık yağları için şişede toplam kaç “ml” balık yağı olduğuna bakmalısınız. Bu değer kutunun üzerinde yazar. Örneğin bu değer ‘250 ml’ olsun. Bu durumda yapmanız gereken porsiyon olarak “5 ml” üzerinden hesap yapacaksanız, şişede kaç tane “5 ml” (yani porsiyon) var diye hesaplayıp, bulduğunuz cevabı “650 mg” DHA değeri ile çarpacaksınız.
Hesabı “10 ml” porsiyon üzerinden yapsanız da sonuç değişmez, şişede kaç tane “10 ml” (yani porsiyon) var diye hesaplayıp, bulduğunuz cevabı “10 ml” porsiyon karşılığı olan “1300 mg” DHA değeri ile çarpacaksınız. Her iki işlemde de aynı sonucu, yani şişedeki toplam DHA miktarını bulursunuz. “5 ml” üzerinden hesap yaparsak, bu üründe (250/5=) 50 tatlı kaşığı (veya “5 ml”lik 50 porsiyon) ürün var demektir. Her bir tatlı kaşığında (5 ml) 650 mg DHA olduğu için, 50 ile 650’yi çarparak şişedeki toplam DHA miktarını hesaplayabiliriz. Bu örnek için 250 ml’lik bu şişede toplam (50×650=) 32500 mg DHA vardır diyebiliriz.
Kapsül ve Sıvı Balık Yağlarının Toplam DHA Oranlarıyla Mukayesesi
Farkında mısınız bilmiyorum, verdiğimiz örneklerde 120 kapsüllük birinci üründe 9000 mg DHA varken, 100 kapsüllük ikinci üründe 12000 mg DHA vardı. Üçüncü örnekteki 50 tatlı kaşığı (5 ml) karşılığı 250 ml sıvı balık yağında 32500 mg DHA vardır. Bu durumda ikinci ürün birinci ürüne göre daha değerli iken, üçüncü ürün de ikinci ürünün yaklaşık üç katına yakın bir değerdedir.
Bu arada şunu da gözden kaçırmayın; Örneğin hedefiniz çocuğunuz için günde 600 mg DHA almak ise, birinci üründen günde (600mg/75mg=) 8 kapsül içilmelidir. Veya ikinci üründen günde yaklaşık (600mg/120mg=) 5 kapsül içilmelidir. Veya üçüncü üründen günde yaklaşık (600mg/650mg=) 1 tatlı kaşığı içmek yeterli olacaktır.
Yüksek DHA veya EPA oranı sizin için önemliyse, ki önemli olmalı; bu durumda DHA veya EPA açısından daha konsantre ürünleri tercih etmelisiniz. Çoğu üründe DHA ve EPA oranları çok düşük olmasına rağmen, fiyatları yüksektir. Bu durum gerçekten çok şaşırtıcıdır veya sadece pazarlamacıların kurnaz başarılarından bir tanesidir. Bu arada “Yüksek DHA veya EPA almak zararlı mı?” diye düşünüyorsanız, bunun cevabı kesinlikle “Hayır”dır.
Ülkemizde T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 16/06/2017 tarihinde güncellenen “TAKVİYE EDİCİ GIDALAR KISITLI MADDELER LİSTESİ” ne göre, 4 – 10 yaş arası çocuklar için günlük DHA ve EPA alımıyla ilgili üst sınır (EPA+DHA) 1500 mg/gün iken, bu üst sınır 10 yaş üzeri öğrenciler ve yetişkinler için (EPA+DHA) 5000 mg/gün’dür.
Ayrıca günlük kullanımda dikkat edilecek diğer husus da şudur; “4-10 yaş için günlük alım dozu kg vücut ağırlığı başına 50 mg/gün’ü geçmemelidir“. Bu açıklamaya göre, örneğin 24 kg’lık bir çocuğun günlük olarak (24x50mg=) 1200 mg’a kadar “EPA +DHA” almasında bir sakınca yoktur.
DHA Beyin İçin, EPA Kalp İçin Önemli
Balık yağındaki DHA beyin gelişimi ile, EPA da kalp sağlığıyla ilgili olarak önemlidir. İlginç olan vücut bunları kendisi üretememekte ve dışarıdan besinlerle alınması gerekmektedir. Ayrıca hiperaktivite, konsantrasyon sorunu, dikkat dağınıklığı ve alzheimer’dan korunma ile DHA arasındaki ilişkiyi öğrenmek istiyorsanız, aşağıda sunulan kısa video filmi de izlemenizi tavsiye ediyorum.
DHA, KONSANTRASYON, DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE ALZHEIMER
Bu arada seçeceğiniz balık yağının trigliserid formda mı, yoksa etil ester formda mı olduğu da çok önemlidir. Bu konuyla ilgili olarak aşağıda verilen “Trigliserid Balık Yağı Nedir?” başlıklı linke tıklayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
TRİGLİSERİT BALIK YAĞI NEDİR?
Sağlıkla kalın, sağlıklı yaşayın…
Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı
© 2017 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.