Anneler ve Zaman – Anneler İçin Zaman Yönetimi
Anneler ve Zaman – Anneler İçin Zaman Yönetimi – “Zamanı yönetebilmek” insanların en büyük arzularından biridir. İnsanı büyüleyen bir terminolojidir zamanı yönetmek… Bu konuda yazılmış çok sayıda kitap, konferans metni veya makale kütüphanelerimizin raflarında yer alır.
Günümüz normal yaşamında insanı meşgul eden o denli uğraşlar var ki, çoğumuz zaman bulamamaktan veya zaman kıtlığından söz ederiz. Ancak bu konuda yanlış algılanan bir konu var: Zamanı yönetmek kavramı sanki zamanı olmayanlar, çok meşgul olanlar için geçerli de, zamanı bol olan, vakit geçirmekte zorlananlar için bir problem değilmiş gibi…
Oysa zaman, zamandır. Zamanı bol olan insanların zaman yönetimine daha da çok gereksinimleri olduğunu düşünüyorum.
Çoğu iş dünyasına yönelik kitaplar zaman yönetimi ve üretkenlik üzerine yazılmıştır. Zaman=Üretkenlik; Zaman=Para, Üretkenlik=Para mantığı… Bu konuda sokaktaki insanlara sorsaydık, yanıtları muhtemelen iki şeye ihtiyaç duydukları olacaktı: Zaman ve para. Bu yazı size para konusunda yardımcı olamayacak yazık ki. Ama zaman konusunda bir şeyler söyleyecektir. Eh, zaten zaman işini çözünce para da kendiliğinden gelmeyecek mi?
Zaman Yönetimi ve Anneler
Zamanı yönetmek iş dünyasının sihirli bir kavramı olsa da iş dışında insanın vaktini geçirdiği en önemli yer aile yuvasıdır. Gerek baba ve gerekse anne hem iş yaşamından arta kalan zamanlarını evde iyi geçirmek isteyeceklerdir. İş yükü açısından baktığımızda zaman yönetiminde en ustalardan biri annelerdir. Hem çalışma hayatının bir parçası olmak, hem de yardım etmeyen bir babanın eşi olursa kahvaltı hazırlamaktan akşam yemeği hazırlamaya, çamaşır ve bulaşıklardan ütü yapmaya değin dünyanın en ağır işçiliklerinden birini yapıyor olmak, anneleri, zamanın değerini en iyi bileneler olarak tanımlasak, yanlış olmayacaktır.
İşte bu yazıda, zaman yönetimi ustası bu annelerin deneyimlerinden yararlanarak “zamanım yok ayol!” diyen diğer annelere bazı tavsiyeler sunuyoruz. İşte başlıyoruz:
Anneler İçin Zaman Yönetimi
-
Zihniyetinizi değiştirin!
Zihniyet, anlayış, algı, insan gelişiminin en önemli etkenidir. “Yeterli zamanım yok!”, “Vakit bulamıyorum! Gibi kendinizi engelleyici zihniyet kavramlarını kullanmaktan kaçının. Engelleyici kelimelerle düşünmek yerine, çözüm bulmaya iten kelimelerle düşünün. Mesela, “Zamanımı ayarlamalıyım!”, “Vakit ayırmaya çalışacağım!” deyin. Bakın o zaman gerçekten zaman sorununu aşarsınız.
-
“Hayır!” demeyi öğrenin
İşgüzar bir kişi olduğunuzu düşünüyor ve insanların sizin kaldıramayacağınız yükleri yüklemesine karşı direnemiyorsanız, lütfen bir kere de “Hayır!” demesini bilin.
-
Erken kalkın
Erken kalkmak daha uzun yaşamaktır aslında. Sabahın köründe kalkan daha fazla zamana sahip olacaktır. “Vaktim yok” diyenler! İşte size vakit. Uyku zamanı ölü zamandır. Uyanık olun da elinizde tutun
-
Önceliklerinizi belirleyin
Bir liste yapın. Sizin için öncelikler nelerdir? Bu listede rutine binen gün ve saatlerden gerişye kalan boşluklara bu önceliklerinizi yazın.
-
İleriye doğru düşünün
Yaptığınız veya yapacağınız işlerin bir sıralaması mutlaka vardır. Tıpkı yemek yapmak gibi. Bu işleri oluşum sırasına dizdikten sonra, yaptığınız işten sonra gelen işin altyapısını da hazırlayın.
-
Organize edin
Evdeki eşyaların yerleri belli olmalı. Neyi nereye koyduğunuzu kolayca bulmak için organze etmelisiniz. Her ne kadar çantanız organizeli olmasa da ev eşyalarınız düzenli olmalı ki, bir şeyi aramak için zaman kaybetmeyesiniz.
-
Çoklu görev yapın
Bir kulak mikrofonuyla telefonla konuşurken bulaşık yıkayabilirsiniz. Buna benzer işlerinizi de aynı anda farklı birkaç işi yürütebilirsiniz.
-
Yardım isteyin
Hımbıl bir kocanız mı var. Yardım mı etmiyor. Elbette siz her işin üstesinden gelecek bir süperanne değilsiniz. Sizin de bir dayanma katsayınız var ve bu limiti aşarsanız hastalık kapabilirsiniz. Öyleyse TV başında oturan o PTT (Pijama, Terlik, TV) memurunu da çalıştırın. Çorbayı karıştırtın. Salata hazırlatın. Çocukların ödevine koşturtun. Vb.
-
Takvim veya Not kağıtları kullanın
Aklınıza gelen ani düşünceleri kaybolmasın diye not edin. Mutfakta veya bir başka yerde bir takviminiz bulunsun ve üzerine notlar düşün. Hatırlamanız gereken işleri buralara not alın. Bir görmede hatırlar beyninizi yormazsınız. Bu arada not kağıtlarınızı (Post it) buzdolabı kapısına yapıştırabilirsiniz.
-
İnternetten aktif yararlanın
Faturalarınızı ve diğer ödemelerinizi internetten yaparak zaman kazanın. Hediye gönderecekseniz internet üzerinden yapabilirsiniz. Hem de mağaza mağaza gezmekten kurtulursunuz (Tabi kurtulmak istiyorsanız!)
-
Sepetler en iyi arkadaşınızdır
Sepetler ortalığı derleyip toparlamak için en iyi arkadaşınızdır. Oyuncaklar bir sepete. Kirliler bir başkasına. Temizler, ütülenecekler diğer sepetlere vb. Hatta kitaplar, kağıtlar, çocukların ödevleri için ayrı ayrı sepetler kullanın.