Gerçek Kelime / Anlamlı Kelime ve Anlamsız Sözcük Nedir?
Gerçek Kelime / Anlamlı Kelime ve Anlamsız Sözcük Nedir – Yazılı dilde “gerçek kelime” olarak ifade edilen terim sözlü dilde “gerçek sözcük” olarak da ifade edilmektedir. Gerçek sözcükleri ve bunların anlamsız sözcüklerden nasıl farklı olduklarını bilmek gerekiyor. Gerçek kelimeler, Türkçe dilinde anlamı olan kelimelerdir. “Anlamsız sözcük” ise ilgili dil yapısına uyduğu halde bir anlam karşılığı olmayan kelimelerdir.
Gerçek Kelime veya Anlamlı Kelime Nedir?
Türkçe dilinde anlamı olan herhangi bir kelime gerçek bir kelimedir. Matematiksel anlamda “Gerçek Kelime = Anlamlı Kelime” olarak düşünebilirsiniz.
‘Gerçek kelime‘ terimi genellikle bazı dillerde (birkaç harfin birleşmesinin farklı bir sese karşılık gelmesinden dolayı) anlamsız kelimelerin öğretilmesiyle birlikte bir karşılaştırma noktası olarak kullanılmaktadır. Bu anlamda saçma kelimeler, bazı dillerde temel fonetik sesleri öğretmeye yardımcı olmak için kullanılan uydurma kelimeler olarak da ifade edilebilir.
Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu için temel fonetik sesleri öğretmeye yardımcı olmak için anlamsız kelimelerle okuma çalışmaları yapılmamaktadır. Ancak, anlamsız sözcükler çocukların fonolojik gelişim süreçlerinin değerlendirilmesi için “Anlamsız Sözcük Tekrarı (AST)” testlerinde kullanılmaktadır.
Anlamsız Sözcük Tekrarı Testi
Çocukların fonolojik algılama ve farkındalığını ölçmek için özel olarak hazırlanmış ve sadece “Anlamsız Sözcük Tekrarı” testlerinde kullanılan anlamsız sözcükler de mevcuttur. Beyinde takip edilen yol açısından “anlamlı sözcükleri söylemek ve okumak” ile “anlamsız sözcükleri söylemek ve okumak” arasında fark vardır. Bu konu için ayrıca “Duyulan Anlamsız Sözleri Anlamadan Söylemenin ve Anlamadan Okumanın Nörobilimi” başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Örnek:
Gerçek / Anlamlı Sözcük | Saçma / Anlamsız Sözcük (*) |
Ali
Kitap Bebek Koşu Güzel |
Nuk
Çeriv Pümeş Öfit Jopus |
(*) Kaynak: Akoğlu G, Acarlar F. Türkçe Anlamsız Sözcük Tekrarı Listesinin 3-9 Yaş Grubu Çocuklarda Kullanımının İncelenmesi. Eğitim ve Bilim. 2014; 39(173): 13-24.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Test – İngilizcede En Sık Kullanılan Kelimelerden Hangi Binlik Listede İyisiniz?
Scarborough’un Okuma Halatı: Okumanın Bileşenlerini Gösteren Eşsiz Görsel