Beyin – Hafıza Sağlığınıza Dikkat Edin!
Beyin – Güçlü bir hafızaya sahip olmayı kim istemez! İstemek kolay, uygulamak azim ve gayret ister. Bir de sağlık ister. “Her şeyin başı sağlık” demiş atalarımız.
Biz de “Güçlü bir hafıza için sağlık” diyelim. Vücudumuzun bir bütün olduğunu düşünürsek, beyin sağlığı en az bir parmak sağlığımız, hatta tırnak sağlığımız kadar önemli. Çoğumuz bunu fark etmeyiz; mesela toplumda kalp hastalığı ne kadar çok önemseniyorsa, vücudumuzun diğer hastalıkları daha az önemseniyor. Evet, kalp yaşamsal öneme sahip olabilir ama beyin de, diğer organlarımızdaki rahatsızlıklar da o kadar öneme sahip. Ne demiş atalarımız “İnsanın neresi ağrıyorsa canı oradadır!”
Size bu makalede hangi yaşta olursanız olun hafızanızı güçlü tutmanız için bazı önerilerim yer alacak. İnsan beyni ve beyni oluşturan kaslar tıpkı diğer kaslarımız gibi sağlıklı ve zinde tutulmak ister. Eğer bu sağlanırsa, yaşlanma durumunda bile beynimizin kasları rahatça çalışacak, Alzheimer gibi yaşlılığa bağlı beyin hastalıklarından korunmuş olacağız.
Beynimizin kasları kadar sinir yapısı da tıpkı kaslar gibi bakıma muhtaçtır. Beynimizdeki sinirler, nöronlar fiziksel ve doğal ortamlara göre kendilerini o ortama adapte etmede beceriklidirler. Buna “Nöroplastisite” diyoruz, yani, sinir sisteminin çevresel değişikliklere ve hasarlanmaya karşı nörofiziksel ve nörokimyasal uyum geliştirme yeteneğidir. Bunu en iyi “öğrenme süreci” içinde bulunduğumuz durumlarda fark ederiz. Çünkü beyin sinirlerinin (nöronların) ve beyindeki kasların gıdası öğrenmedir. Söz gelimi elimizin gıdası nedir, diye sorsam, cevap “tutmak” olacaktır. Eli, elin amaçları doğrultusunda işlevsel kılmaktır. Bunun gibi, ayaklarımız yürümekle beslenir. Ciğerlerimiz oksijen almakla, kalbimiz temiz kan üreterek beslenir. Midemiz lezzetli yemeklerle beslenir, vb.
Beyin – O halde beynimizi de beslemeliyiz; öğrenerek; yeni şeyler öğrenerek beslemeliyiz. Peki nasıl olacak? İşte size bazı ipuçları:
- Beyninize idman yaptırın; beyin sporlarına ilgi duyun, katılın. Bulmacalar başta olmak üzere beyne idman yaptıracak zihinsel aktivitelerin tümü beyin sağlığına birebir iyi gelecektir.
- Spora yapmayı sürdürün. Sağlam beyin sağlam vücutta bulunur. Spor beyninizin vücuttaki hantaliteden kurtulmasını sağlar.
- Sosyal ilişkilerinizi koparmayın. Dostlarınız, arkadaşlarınız veya aile içi etkinliklerle sosyal zekanızı koruyun.
- Stresten uzak durun. Stres insanı yiyip bitiren, samanlığı yakan bir ateş topudur. Günlük aylık yıllık hedefleriniz, amaçlarınız ve planlarınız olsun. Ani durumlardan rahatsız oluyor ve bunu stres nedeni görüyorsanız stressiz ortamlarda yaşayın.
- Gülün, gülümseyin. Dünyanın en iyi tatlısı bir tebessümdür. Beyninize iyi gelir.
- Beyni besleyen yiyecekler yiyin. Yedikleriniz sizi oluşturur. Midenize giren her eşy beyninize de etki eder.
- Sağlık problemlerinizi ve doğru kararlar almanızı sakın ihmal etmeyin. Problemlerinizin üstüne gidin. Sağlıksız bir vücutta hafıza ne işe yarar ki?
- Okuyun ve öğrenin. İşte işin püf noktası. Beyni beslemenin en iyi yollarından biri, belki en önemlisi bu. Okumak ve öğrenmek beynin, hafızanın gıdasıdır.
Dikkatinizi çekmiştir; hafızanızı zinde tutmak bir gayret gerektiriyor. Her organımızın görevleri olduğu gibi beynimizin de yaşamsal fonksiyonlarında biri hafızadır. Sosyal hayatta insanlarla iletişim kurarken en azından isimleri ve yüzleri hatırlamak ve isimle insanlara seslenmek ne kadar yapıcı bir davranıştır. Hafızayı geliştirmek için ne yaşınız çok erkendir, ne de geç. Her yaşta hafıza güzü kurtarılabilir. Yeter ki tekniklerine uygun öğrenme süreçleriyle tanışın.
Hafıza eğitimleri konusunda ülkemizin öncü kuruluşu olan MEGA HAFIZA verdiği eğitimlerde hafızanızı destekliyor; kalıcı ve kolay öğrenmeyi, dil becerilerinizi, okul çağındaysanız öğrenme nizi daha etkin yapmayı ve öğrendiklerinizi hafızanıza nasıl alacağınızı öğretiyor. 30 yıllık tecrübesiyle MEGA HAFIZA beyin gücünüzün mimarı olarak hizmet veriyor.
Gecikmeyin, “benden geçti” demeyin, hangi yaşta olursanız olun buna ihtiyacınız var. Yukarıdaki yedinci maddede yazan “ihmal etmeyin!” tavsiyesine uymanızı salık veririm.
www.megahafiza.com www.megaegitim.com