Hızlı Okuma Dünya Rekoru Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hızlı Okuma Dünya Rekoru – Okuma parçasının zorluğu, içindeki yabancı ve bilinmeyen kelime sayısının çokluğu, anlama testinde nelerin sorulduğu vb. faktörler kişinin okuma hızını ve anlama oranını etkilemektedir.
2016 yılı Dünya Hızlı Okuma Olimpiyatlarını, Türkiye’den yarışmaya katılan İbrahim Murat Kaplan 1277 kelime/dakikalık okuma hızıyla kazanmıştır.
Bu hızla İbrahim Murat Kaplan “Hızlı Okuma Dünya Rekoru“nu da kırarak “Hızlı Okuma Dünya Rekortmeni” unvanına da sahip olmuştur.
Bu “Dünya Hızlı Okuma Rekoru” bilgisi biraz garibinize gitmiş olabilir.
Çünkü muhtemelen bizim ülkede birçok gazete, TV haber ve show programlarında çok daha yüksek okuma hızlarında “Hızlı Okuma Dünya Rekoru” kırıldı diye haberler okumuş ve TV programları izlemişsinizdir.
Hatta bazı relorların noter tastikli olduğunu bile duymuşsunuzdur. Bu rekor haberleri doğru haberler değildir.
Çünkü sahte organizasyonlarla birçok kurum veya kişiler doğru olmayan haberler yayarak halkı aldatmaktadırlar.
Bu sahtekarlar daha önce okunmuş ve ezberlenmiş kitapları rekor denemesinde kullanmakta ve okumadan sadece sayfaları hızla çevirmektedirler.
Bu sahte organizasyonlar sadece Türkiye’de değildir. Yurt dışında da durum aynıdır. Hatta Guinness Dünya rekorları da kendisinin bir standardı olmadığı için bu sahte uygulayıcıların tuzağına düşmüşlerdir.
Bunun üzerinde Guinness Dünya Rekorları Organizasyonu tüm Dünya’da “Dünya Hızlı Okuma Rekorları”nı onaylamaktan geri çekilmiştir.
Artık hiçbir Hızlı Okuma Dünya Rekoru’nu onaylamamaktadır. Bu konuyla ilgili daha detaylı habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Guinness Artık Hızlı Okuma Dünya rekorlarını Onaylamıyor
Bunun yanında, hızlı okuma rekor ilanlarındaki aldatılmaları önleyecek kriterler 2015 yılında, Memoriad Dünya Mental Sporlar Federasyonu tarafından tüm dünyada anons edilmiştir. (Kaynak: Wikipedia / Speed Reading / Controversies in speed reading https://en.0wikipedia.org/wiki/Speed_reading )
Memoriad’ın “Dünya Hızlı Okuma Rekoru Standartları“nı ve diğer yıllardaki hızlı okuma şampiyonası sonuçlarını görmek için www.memoriad.com web adresini ziyaret ediniz.
Aşağıdaki tabloda verilen değerler belli bir test sonucuna göre değil, okuma hızı ve anlama oranlarıyla ilgili genel bir fikir vermek amacıyla verilmiştir. Anlama oranı % 60’ın altında kalması durumunda Memoriad Dünya Hızlı Okuma Olimpiyatları standartlarına göre kişi hiçbir kategoriye girememkte ve diskalifiye olmaktadır. Anlama oranı % 60’ın üzerinde olması kaydıyla aşağıda verilen okuma hızları okuyucu profillerini vermektedir.
Bilgisayar Ekranında | Kitap / Kağıt Üzerinde | Okuyucu Profili |
100 kelime/dakika | 115 kelime/dakika | Yavaş |
200 kelime/dakika | 253 kelime/dakika | Ortalama |
300 kelime/dakika | 403 kelime/dakika | İyi |
450 kelime/dakika | 575 kelime/dakika | Çok İyi |
700 kelime/dakika | 863 kelime/dakika | Mükemmel |
Dikkat! Bilgisayar ekranından okumak ile kağıt üzerinde okumak farklıdır.
Araştırmalar bilgisayar ekranında okuma hızının kitap veya kağıt üzerinde okumaya oranla % 15-20 civarında daha yavaş olduğunu göstermektedir. Bu fark okuma hızı yükseldikçe daha da artmaktadır. Bu sebepten dolayı Memoriad Hızlı Okuma Yarışmalarında okuma işlemi bilgisayar ekranından yapılmamaktadır. Sadece anlama testi için verilen sorular ve cevaplar bilgisayardan girilmektedir. Dolayısı ile ekranda yapılan test sonucu ortaya çıkan okuma hızınızı 1.2 ile çarparak gerçek kitap okuma veya hızlı okuma yarışma hızınızı yaklaşık olarak tespit edebilirsiniz.
Hızlı Okumaya Göre Okuyucu Profilleri
115 kelime/dakika, yavaş okuyucu: Çok yavaş bir okuyucusunuz. Hızlı okuma için önünüzde uzun bir yol olduğu söylenebilir. Ancak okuma hızınızı ve anlama oranınızı artırmak için önünüzde birçok olasılık var. İşe başlangıç olarak “Hızlı Okuma Derneği“nin www.HizliOkuma.org web sitesinden e-posta adresinizle ücretsiz hızlı okuma kursuna kayit olarak başlayabilirsiniz. Ücretsiz kurslar üç günde bir e-posta adresinize gönderilmektedir.
253 kelime/dakika, sözel okuyucu: Okuma hızınız ortalama bir seviyede. Bu hızı çok az bir gayretle yükseltmeniz mümkün. Ancak, sözel okumayı görsel okuma seviyesine getirmek için “Mega Hızlı Okuma Seti“nin veya “Mega Hızlı Okuma Kursu“nun size çok fayda sağlayacağı rahatlıkla söylenebilir.
403 kelime/dakika, işitsel okuyucu: İşitsel okuma hızının ortalama üst sınırı olan bu hızı görsel okumaya dönüştürmeniz oldukça kolay. Bu konuda “Mega Hızlı Okuma” seti veya “Mega Hızlı Okuma” kursu size yardımcı olabilir. Gelecekte hızlı okuma şampiyonu olmaya aday olabileceğiniz rahatlıkla söylenebilir.
575 kelime/dakika, görsel okuyucu: Görsel okuma hızınızı fotografik bir hızlı okumaya dönüştürebilirsiniz. Bu konuda hızlı okuma egzersizlerinin yanında beynin hızlı algılamasını sağlayacak bir alt yapıya sahip olması için size ayrıca “Fotoğrafik Hafıza Teknikleri” seti de tavsiye edilmektedir.
Bu sette öğrenilen teknikleri alışkanlık haline getirmek beynin fotoğrafik hızda algılamasını sağlamaktadır. Bu arada, henüz katılmadıysanız, hızlı okuma şampiyonasına mutlaka katılmalısınız.
863 kelime/dakika, fotoğrafik okuyucu: Okuma hızınızın özgeçmişinize mutlaka yazılması gereken bir özelliğiniz olduğu rahatlıkla söylenebilir. Türkiye Hızlı Okuma Şampiyonasına mutlaka katılmalısınız. Çevrenizdekiler hızlı okuma konusunda sizden ilham alabilirler.
Memoriad Dünya Mental Sporlar Federasyonu’nun “Hızlı Okuma Dünya Rekoru Standartları”nı görmek için aşağıdaki linke tıklayınız;