İnovasyon ve Yaratıcı Fikirler Üretmenin Formülü inovasyon Full view

İnovasyon ve Yaratıcı Fikirler Üretmenin Formülü

inovasyon – Yıllar önce dünyanın en zengin insanları araba üreticileriydi. Ve üretim girdileri de şu şekilde sıralanıyordu; 1-) İş gücü, 2-) Kapital ve 3-) Toprak.

Bugün sıralamaya baktığımızda ise dünyanın en zenginlerinin bilişim sektöründen insanlar olduğunu görüyoruz. Ve üretim girdileri arasında da artık çok daha farklı bir eleman yer alıyor. Bu yeni girdi; “Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon”. Yaratıcı sonuçlar beynin, yani zihinsel sürecin farklı bir şekilde kullanılmasıyla elde ediliyor.

Bu arada “inovasyon” kelimesinin anlamını bilmeyenler için biraz açıklama yapmakta fayda var. İnovasyon İngilizce “innovation” kelimesinden türetilmiş ve dilimize girmiş gibi görünen bir ifade. Kelime anlamı “yenilik, yenilikçilik, icat, yeni fikirler” şeklinde sıralanıyor. İş dünyasında “yaratıcı düşünme” ve “yenilik” anlamında kullanılıyor.

İşin içinde beyin olduğunda da en önde öğrenme ve hafıza gücü geliyor. Evet, hafıza gücü ve öğrenme yaratıcı düşünmenin temel taşlarını oluşturuyor. İsterseniz bu ifadeyi biraz açalım;

Yaratıcı düşünme ve inovasyonun temelinde bilgi var. Kişinin bilgi sahibi olmadığı bir konuda yaratıcı fikirler üretmesi imkânsız. Belli bir konuda yaratıcı fikirler üretmek için o konuyu çok iyi bilmeniz gerekiyor. Yani beynin o konuda bilgi bombardumanına uğramış olması gerekiyor. Şüphesiz sadece çok bilgi sahibi olmak da yaratıcı fikirler üretmek için yetmiyor. Bu konuya aşağıda tekrar değineceğiz.

Örneğin benim kendi konumda çok yeni ve yaratıcı fikirler üreten biri olduğumu kabul edelim. Bunu gören bazı insanların gelip, “Melik bey bizim iş alanımızda da yaratıcı fikirler üretebilir misiniz?” diye sormaları veya böyle bir beklentiye girmeleri çok yanlış olur. Ben size sadece yaratıcı fikir üretmeniz için yardımcı olabilirim. Direkt olarak sizin için, sizin iş alanınızda yeni fikirler üretemem.

Yaratıcı düşünme ve inovasyon için iki temel elemana ihtiyaç var. Bu elemanlar;

1-) Konuyla ilgili oldukça çok bilgi sahibi olmak (bu adımda hafıza gücü ve öğrenme teknikleri etkin),

2-) Yaratıcı fikirler üretmek için beynin nasıl kullanılması gerektiğini bilmek (yaratıcı düşünme teknikleri etkin).

Yaratıcı olmak veya keşfedici düşünmek için kişinin beyin hücrelerinin esnek şekilde düşünmeye imkân verecek biçimde birbirine bağlandığı bir beyin yapısına sahip olması gerekir. Hafıza ve hızlı öğrenme tekniklerinin yoğun olarak kullanılması beynin kısa sürede böyle bir esnek yapıya sahip olabilmesi için önemlidir. Bu etap için size “Fotografik Hafıza Teknikleri”, “Mega Hızlı Okuma” ve “Bio-Ritmik Largo ve Konsantrasyon”setlerimizi tavsiye ediyorum. Bu arada çocuğunuzun yaratıcı düşünme alt yapısının oluşması için “Çocuk, Zeka ve Hafıza” setinin uygulanmasını da ihmal etmemelisiniz.

Yukarıda belirttiğim setler nöronların hızlı ağlar kurmasını sağlayarak, beynimizdeki bilgi bankamızı zenginleştirmektedir. Ancak beynimizdeki zengin bilgi bankası tek başına yaratıcı fikirler üretilmesini sağlayamamaktadır. Yaratıcı fikirlerin üretilmesi için beyinde oluşan bu ağların sıradışı bir süreçte kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde beyinde oluşan bu hazır ağlardan yeni fikirler kendiliğinden ortaya çıkmamaktadır.

Makalenin sıkıcı olmaması için isterseniz şimdi biraz ara verip aşağıdaki filmi izleyin. Bu film biraz eğlenmeniz için hazırlanmış olup, film kısa bir“DİKKAT TESTİ”dir. Testin sizden dikkat etmenizi istediği bir şey vardır. Evet, şimdi filmi dikkatle izleyiniz;


MEGA İNOVASYON : Yaratıcı Düşünme – Mega Hafıza

Evet bu film kısmen beyindeki kalıpları temsil ediyor. Bu film beyindeki kalıpların da benzer şekilde insanın düşünme sürecinde nasıl birşeyleri kolayca kaçırabileceğini açıkça ortaya koyuyor. Beyindeki diğer kalıplar hakkında daha fazla örnek görmek istiyorsanız, bu makalenin sonundaki veyawww.MegaEposta.com adresinde verilen “7 Ücretsiz Beyin Eğitimi” kurslarına üye olmanızı tavsiye ediyorum.

Şimdi de beynin neden kendi veri tabanından farklı ve yeni çözümleri kolayca üretemediğine bir bakalım. Yine biraz eğlenmek amacıyla sizin için aşağıda önce bir resim, sonra da resmin altında izlemeniz için bir başka kısa film koydum. Önce aşağıdaki resmin ne olduğunu tahmin etmenizi (bu resmin ne resmi olduğunu anlamada zorlanmayacağınızı tabii ki biliyorum), sonra da resmin altındaki filmi izlemenizi istiyorum.

ÖNCE AŞAĞIDAKİ RESMİN NE OLDUĞUNU TAHMİN EDİN

 SONRA RESMİN ALTINDA VERİLMİŞ OLAN FİLMİ İZLEYİN

(Not: Yukarıdaki resmin ne olduğunu kolayca anlayacağınızı biliyorum)

FİLM: BEYİN NEDEN YARATICI FİKİRLERİ KOLAY BULAMAZ?


MEGA INOVASYON: Yaratıcı Düşünme, Yaratıcılık…

Yukarıdaki filmde de şahit olduğunuz gibi, beyin birşey üretme veya bulma çabasına girdiğinde kendi veri tabanındaki en genel ve en aşina olduğu bilgileri hemen aklımıza getirmektedir. Yaratıcı fikirler ve inovasyon ise yeni olandır, en bilindik olan değildir. İşte bu sebepten dolayı, beynin kendi veri tabanındaki zengin kaynaktan en bilinenleri değil, en bilinmedik ve en yeni kombinasyonları ortaya çıkartmasını sağlayacak tekniklere ihtiyaç vardır.

Bu vesile ile beynin kendi veri tabanındaki zengin kaynaktan en bilinmedik ve en yeni fikirleri kolayca ortaya çıkartmasını sağlayacak yepyeni bir setin müjdesini de bu makalede vermek istiyorum. Bu yeni setin adı “MEGA İNOVASYON™ – ASİT™ Yaratıcı Düşünme & Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri”.

“Mega İnovasyon™” seti ile ilgili daha fazla bilgi almak için www.YaraticiDusunme.com web adresinden “Yaratıcı Düşünme Bülteni”ne üye olabilirsiniz.

Başarı dileklerimle…

Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı
© 2009 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.

Not: Melik Duyar’ın diğer eğitimleri ve kitapları için aşağıdaki web adreslerini ziyaret edebilirsiniz;

MEGA HAFIZA – Mega Hafıza Setleri

MEGA EĞİTİM – Beyin Temelli Eğitimler

MEGA ARİTMETİK – 5 ile 12 Yaş Arası Çocuklar İçin Beyin Egzersizleri

MEGA SHOP – Mega Hafıza Online Alışveriş Sitesi

MEGA İNOVASYON – Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon

KİŞİSEL GELİŞİM – Kişisel Gelişim Makaleleri

HIZLI OKUMA – Ücretsiz Hızlı Okuma Eğitimi

MEMORIAD – Dünya Beyin Sporları

MEGA VİTAMİN – Vitaminler, Mineraller ve Gıda Destek Ürünleri

MEGA ZEKA – Zeka Oyunları ve Zeka Oyuncakları

MEGA İNGİLİZCE – Hafıza Teknikleriyle İngilizce

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.