Hızlı Okuma Teknikleri Sınavlarda İşime Yarar mı?
Sınavlarda Hızlı Okuma Teknikleri – Bilginin hızla arttığı ve rekabetin sınırları zorladığı günümüzde anlayarak hızlı okuma becerisi kazanmak temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir.
Sınavlarda Hızlı Okuma Teknikleri
Genel anlamda zamanı verimli kullanmayı sağlamanın yanında, hızlı okuma becerisi kazanmış olmak sınavlarda da ciddi avantajlar sağlamaktadır.
Hızlı okuma teknikleri, öğrencilerin hem sınav öncesi hazırlıklarını kolaylaştırmakta, hem de sınav sırasında birçok avantajlar sağlamaktadır.
Çoğu kişi “Hızlı Okuma”nın sadece okuma hızıyla ilgili olduğunu düşündüğünden dolayı kendilerine sağlayacağı avantajların farkında bile değiller.
Geçenlerde Mega Hafıza‘nın Facebook sayfasında paylaştığım ve yaklaşık onaltı milyon kişinin izlediği “Hızlı Okuma Testi – Sadece 22 saniye” başlıklı video filmin altına beni şaşırtan çok sayıda yazılmış yorumla karşılaştım. Bunlardan birkaç tanesini örnek olarak sunuyorum:
“Hızlı okudum diyenler; anladım diyerek yalan söylemeyin!”
“Anlamadıktan sonra, hızlı okusan ne olur?”
“Hızlı okuma kursuna gittim; hızım arttı ama hala okuduğumu anlamıyorum. Boşuna zaman kaybı…”
“Böyle boş şeylerle uğraşmayın!”
Bu yorumlar bakıldığında, çok sayıda insanın, hızlı okumanın tam olarak ne olduğunu bilmediğini anlaşılıyor.
Hızlı Okuma İle İlgili Gerçekler
Ayrıca, “Hızlı okuma kursuna gittim; hızım arttı ama hala okuduğumu anlamıyorum. Boşuna zaman kaybı” şeklindeki yorum, bazı insanların, hızlı okumanın ne olduğunu bilmeyen insanlardan kurs alarak, hızlı okumaya olan inançlarını da kaybettiğini gösteriyor.
Ayrıca bazıları da hızlı okumanın sadece göz açılarını genişleten bir bilgisayar programıyla halledilebileceğini sanıyor. Okumanın beyin ve anlama yoğun bir faaliyet olduğunu bilmiyorlar. Göz açıları genişleyince anlamalarının ve beyin kapasitelerinin de gelişeceğini sanıyorlar.
Diğer bir komik durum da, hızlı okuma kurs ve eğitimlerinin 6. sınıftan aşağı olan öğrenciler için birçok sakıncalarının olmasının yanında, birçok sözde uzman ve kurumun 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf… gibi seviyelerdeki öğrencilere eğitim verdiklerini ilan etmeleridir. Bu konu için “Hızlı Okuma Kaç Yaşında Veya Ne Zaman Başlamalı?” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.
Geçen yıllarda dakikada 12000 kelime okuduğunu notere tasdik ettirdiklerini söyleyen tuhaf insanların Beyaz Show’ a çıkması, dakikada 38000 kelime okuduğunu söyleyen garip insanların “Yetenek Sizsiniz” programında boy göstermesi işi daha da vahimleştirmiş durumda. Bu tip tuhaf insanlar sadece yurdumuzda değil, her ülkede var. Bu tip insanların bir kısmı Guinness Rekorları’nı da aldatmış vaziyette. Bu nedenden dolayı Guinness Dünya Hızlı Okuma rekorlarını onaylamaktan çekilmiş vaziyette. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için ayrıca “Guinness “Hızlı Okuma Rekorları’nı Onaylamaktan Neden Çekildi?” başlıklı yazıyı da okuyabilirsiniz.
Önce şunu vurgulamamız gerekiyor; Hızlı okumak sadece sayfaları hızlı çevirmek değildir. Hızlı okumak, hızlı okurken, aynı zamanda hızlı anlamak ve hızlı öğrenmektir. Doğru hızlı okuma teknikleri sadece hızlı okumanızı sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda daha hızlı ve daha iyi bir şekilde anlamanızı da sağlamaktadır.
Çoğu öğrenci sınavda soruların tamamını bitiremezken, doğru hızlı okuma tekniklerini bilen öğrenciler sınavı çok daha önce bitirip, cevaplarını tekrar gözden geçirmeye zaman da bulabilmektedirler. Soruları bitirememe kaygısı, hızlı okumayı bilmeyen öğrencilerin üzerine ekstra stres yükleyerek, sonucun çok daha vahim olmasına neden oluyor.
Bu makaleyi okuyarak hızlı okuma tekniklerini öğrenip hem sınav öncesi hazırlıkta, hem de sınavda kullanabilirsiniz gibi bir iddiam yok. Bu makalenin amacı sınavda zamanı iyi kullanmanız için hızlı okuma teknikleri eğitimini almanız gerektiğini vurgulamaktır.
Bu iş için biraz zaman ayırıp doğru tekniklerle çeşitli uygulamalar yapmanız gerekiyor.
Tekniklerin öğrenilmesi için size Mega Hafıza’nın interaktif “Mega Hızlı Okuma” eğitim setini veya kursunu tavsiye ediyorum. Ancak sınavlarda özellikle paragraf tipi sorularda kullanabileceğiniz birkaç önemli stratejiyi de burada sizinle paylaşmak istiyorum.
Sınavlarda Yapmanız Gerekenler…
Sınavlarda Hızlı Okuma Teknikleri – Sınavlarda, özellikle paragraf tipi sorularda en çok yapılan hata şudur: Öğrenci önce paragrafı okur. Sonra okuduğu paragrafla ilgili soruları okuyunca, bu sorularla ilgili hususlara dikkat etmediğini fark eder ve dönüp aynı paragrafı tekrar okur. Bu durumda bırakın hızlı okumayı ve anlamayı, öğrenci normal okuma hızını bile kullanamamakta, aynı paragrafı tekrar okuyarak gereksiz zaman kaybetmektedir.
Paragraf tipi sorularda size önerim, paragrafı okumadan önce sorulara bir göz atmanızdır. Bu uygulama, iki önemli husustan dolayı size avantaj sağlayacaktır. İlk avantaj olarak, soruları önceden okumak, okuyacağınız paragrafla ilgili bir fikir sahibi olmanızı sağlayarak okuduğunuzu anlamanızı kolaylaştıracaktır. İkinci olarak, paragrafla ilgili nelerin sorulacağını biliyor olmanız, sorularla ilgili bölümlere dikkat etmenizi sağlayarak başarı oranınızı artıracaktır.
Paragraf tipi sorularda sorulara önceden göz atarken, alternatif cevap şıklarına kesinlikle göz atmamanızı tavsiye ediyorum. Bunun nedeni şudur: Verilen seçenekleri önceden okuduğunuzda, bu bilgileri biraz önce paragrafta mı, yoksa paragraf öncesi şıklarda mı okuduğunuzu karıştırarak alternatif cevaplarda şüpheye düşebilirsiniz.
Hızlı okuma teknikleriyle ilgili doğru bilgilere ulaşmak ve bu teknikleri sınavlarda kullanmak istiyorsanız, Mega Hafıza ve Hızlı Okuma Derneği ile işbirliği yapılarak hazırlanmış olan “Mega Hızlı Okuma Eğitimi“ni özellikle incelemenizi tavsiye ediyorum.
Başarı dileklerimle.